Smakosze.pl Przepisy Kultowe podwójne kotlety schabowe od samej Magdy Gessler
Pawel Wodzynski/East News; canva/Bartosz Luczak, Getty Images

Kultowe podwójne kotlety schabowe od samej Magdy Gessler

1 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety schabowe sprawiają Polakom mnóstwo radości, więc odgłosy uderzania tłuczka do mięsa nie są niczym niespotykanym. Magda Gessler zachwyciła wszystkich swoją wersją tego dania, prezentując podwójne kotlety schabowe. W jej przepisie panierowany zostaje podwójny kawałek mięsa złożony ze schabu oraz karkówki.

Kotlety schabowe są każdemu doskonale znane, wszak praktycznie każdy Polak przynajmniej raz miał okazję ich spróbować. Znacznie mniej osób zdołało zjeść podwójnego kotleta schabowego od Magdy Gessler, który nie ma sobie równych. Jest wyjątkowo soczysty i delikatny, a intensywność smaku jest idealna.

Przygotowanie kotletów Magdy Gessler nie jest wymagające, gdyż cały trik polega na połączeniu dwóch kawałków mięsa. Karkówka nadaje schabowemu ogromnej soczystości, a kawałek schabu dopełnia całość swoim charakterystycznym smakiem. Niżej prezentujemy krok po kroku, jak je wykonać.

Przepis na podwójne kotlety schabowe Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g schabu

  • 500 g karkówki

  • 4 jajka

  • 2 cebule

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od pokrojenia mięsa na równe kotlety i odcięcia wszelkich błon. Następnie rozbij oba kotlety tłuczkiem tak, jak przy schabowych. Dopraw je świeżo mielonym pieprzem czarnym i odstaw na 30 minut, aby nabrały pokojowej temperatury.

Cebulę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Posmaruj nią każdy kawałek schabu, a na nie połóż karkówki. Dociśnij oba mięsa do siebie, dopraw solą i jeszcze odrobiną pieprzu. Na jeden talerz wsyp mąkę, na drugi bułkę tartą, a w trzecim rozbełtaj jajka.

Kotlety obtaczaj najpierw w mące, następnie w jajkach, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej roślinny (lub smalec, jeśli chcesz jeszcze więcej smaku) i wykładaj na niego panierowane kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować soczyste żeberka w kiszonej kapuście. Ten tekst wyjawia sposoby na rozpoznanie dobrej jakości oscypka.

Mleko

Źródło: canva/Yuuji, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy