Smakosze.pl Przepisy Kultowe ptysie z kremem
canva/ NCAImages, Getty Images

Kultowe ptysie z kremem

23 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Tradycyjnym deserem, który można kupić w każdej polskiej cukierni, są ptysie z kremem. Nie warto jednak za każdym razem kupować ich, jeśli można z łatwością zrobić je w domu. Poniższy przepis pozwoli ci wykonać je z ogromną łatwością.

Ptysie z kremem mają przewagę nad wieloma innymi słodyczami, dzięki kontrastowi smaków. Ciasto ptysiowe nie jest bardzo słodkie, przez co smak kremu zostaje bardzo wzmocniony.

Przygotowanie ptysiów z kremem jest bardzo proste, jednak wymaga odrobiny czasu. Dlatego warto zabrać się za nie w wolnej chwili, aby móc rozkoszować się nimi w pełni.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ptysie z kremem

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na ciasto naleśnikowe Magdy Gessler. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na beztłuszczowe fuczki.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • pół kostki masła

  • 1 szklanka wody

  • 4 jajka

Krem:

  • 1 szklanka mleka

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 200 g masła

  • 200 g śmietany 30%

  • 1 szklanka cukru

Zacznij od rozpuszczenia masła w wodzie na ciasto. Wsyp do niego mąkę i za pomocą miksera połącz oba składniki, ściągając rondel z ognia. Po połączeniu wbij jajka i zmiksuj na gładką masę .

Rękawem cukierniczym nałóż masę na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Piecz ptysie w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 minut. Po wyjęciu ułóż je na kracie do ostudzenia.

W mleku roztrzep żółtka jajka i dodaj do nich mąkę oraz cukier. Postaw garnek na gazie i mieszaj, aż zrobi się budyń. Do utartego masła wlewaj po łyżce budyniu, ciągle mieszając. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę. Połącz obie masy. Przekrojone na pół ptysie wypełnij masą. Smacznego.

Ptysie

Źródło: canva/Alain de Maximy

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy