Jak Magda Gessler robi idealne naleśniki?
Magda Gessler uznawana jest za jedną z najlepszych ekspertów w dziedzinie gotowania. Jeśli chcesz przygotować naleśniki tak, jak gwiazda TVN-u, mamy dla ciebie jej genialny trik z łyżką. Gessler sprawdza na niej gęstość ciasta - jeśli ją pokrywa, a przy okazji delikatnie spływa, ma idealną konsystencję.
Mało kto uważa, że naleśniki są trudne w gotowaniu, jednak uzyskanie dobrego ciasta może być nie lada sztuką - dlatego Magda Gessler stosuje trik, dzięki któremu każda partia ciasta wychodzi idealnie.
Po wymieszaniu wszystkich składników Gessler macza w masie łyżkę i obserwuje, jak ciasto się na niej zachowuje. Dobra gęstość osiągnięta jest wtedy, gdy ciasto pokrywa grzbiet łyżki, lecz nie jest zbyt sztywne i spływa po niej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na naleśniki Magdy Gessler
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy skarb, wzięty za ziemniaka. W tym tekście zdradzamy sposób na pyszne kluski śląski w ekspresowym tempie.
Składniki:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 jajka
2 szklanki mąki
szczypta soli
Na początku wbij jajka do miski i rozbełtaj je wraz z solą. Jeśli chcesz bardziej puszyste naleśniki, ubij jajka na delikatną pianę. Przesiej mąkę bezpośrednio do jajek, a mleko połącz z wodą gazowaną.
Wlej wodę i mleko do jajek z mąką. Mikserem lub rózgą kuchenną wymieszaj wszystkie składniki. Wsyp do ciasta szczyptę soli i sprawdź jego gęstość, używając tricku Gessler.
Na patelni rozsmaruj niewielka ilość tłuszczu i postaw ją na gazie. Rozgrzej ją i wylewaj na jej powierzchnie porcje ciasta. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
Źródło: canva/RyersonClark, Getty Images Signature
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis; kuchnia.wp.pl