Lekkie, beztłuszczowe fuczki czyli placki z kiszonej kapusty
Kiszoną kapustę można jeść na wiele ciekawych sposobów, a jednym z nich są fuczki. Placki z kiszonej kapusty wywodzą się z Bieszczad i wbrew pozorom, nie są smażone lecz pieczone. Są lekkostrawne i smakują wyśmienicie.
Kiszona kapusta ma tak wielką popularność, że bez problemu można znaleźć ją w każdym domu. Niektórzy nie mają jednak na nią pomysłu i robią z niej jedynie surówki czy farsz do pierogów i krokietów.
Warto wprowadzać do swojego jadłospisu nowości, dlatego ciekawskim smakoszom polecamy przygotowanie placków o nazwie fuczki. Są wyjątkowo chrupiące i lekkostrawne, ponieważ piecze się je w piekarniku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na fuczki
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy kilka pomysłów na najlepsze śniadania z jajek. Ten tekst wyjaśnia metodę usmażenia najbardziej puszystego omletu.
Składniki:
350 g kiszonej kapusty
150 g mąki pszennej
200 ml wody
30 ml oleju
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
Zacznij od odciśnięcia kapusty z nadmiaru soku i jeśli jest zbyt słona, możesz opłukać ją wodą. Posiekaj ją na drobne kawałki i przełóż do miski. W osobnej misce połącz mąkę, siemię lniane, sól, pieprz oraz majeranek.
Do kapusty wlej wodę i olej. Zamieszaj je, a następnie dodaj suche składniki. Przy pomocy rózgi kuchennej wymieszaj ciasto i odstaw je na 15 minut pod przykryciem.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i wylej na nie porcje ciasta. Wstaw blachę do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem śmietaną lub jogurtem. Smacznego.
Źródło: canva/Atide, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: karolinaplaza.pl