Smakosze.pl Przepisy Kultowe szare kluski według sekretnej receptury babci
canva/Dar1930

Kultowe szare kluski według sekretnej receptury babci

27 listopada 2021

Kluski szare są pysznym daniem z ziemniaków, które zna i lubi wielu z nas. Nasze babcie podawały je z delikatnym twarogiem oraz boczkiem. Spróbujcie wyjątkowego przepisu na ten rarytas i sięgnijcie po nie już teraz. Ciepłe kluski są sycące, aksamitne i niesamowicie satysfakcjonujące w swojej prostocie.

Przepisów i pomysłów na kluski jest wiele. Możemy zrobić je na słodko — np. z bananami — lub podać na obiad z mięsnym sosem . Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by postawić na klasykę i smaki znane z domu. Zróbcie szare kluski i przywołajcie wspomnienia z dzieciństwa.

Przepis na babcine szare kluski

Składniki:

  • 2 kg mączystych ziemniaków

  • 2 duże jaja

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • boczek i twaróg do podania

  • posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną umieszczamy na sicie wyłożonym gazą i dokładnie ją odciskamy, płyn zbierając w misce. Odstawiamy go na kilka minut.

Ziemniaki przenosimy do czystej miski. Wbijamy jaja, dodajemy mąkę oraz sól. Wodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie naczynia. Łączymy ją z resztą składników na kluski.

Dokładnie mieszamy masę. Powinna wyjść dość gęsta , konsystencją podobna do ciasta na lane kluski. Jeśli to konieczne, dosypmy do niej mąki. Gdy wyjdzie za gęsta, zetrzyjmy jeszcze jednego ziemniaka.

W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich gotujemy osobno, formując kluski przy pomocy łyżki. Z a każdym razem łyżkę zanurzamy we wrzątku, by masa do niej nie przywarła.

Gotujemy przez 4 minuty od wypłynięcia. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową i od razu łączymy z dodatkami. Wierzch możemy posypać natką pietruszki. Smacznego.

Kluski szare
Kluski szare dobrze smakują z twarogiem

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zpierwszegotloczenia Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy