Kultowe szare kluski według sekretnej receptury babci
Kluski szare są pysznym daniem z ziemniaków, które zna i lubi wielu z nas. Nasze babcie podawały je z delikatnym twarogiem oraz boczkiem. Spróbujcie wyjątkowego przepisu na ten rarytas i sięgnijcie po nie już teraz. Ciepłe kluski są sycące, aksamitne i niesamowicie satysfakcjonujące w swojej prostocie.
Przepisów i pomysłów na kluski jest wiele. Możemy zrobić je na słodko — np. z bananami — lub podać na obiad z mięsnym sosem . Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by postawić na klasykę i smaki znane z domu. Zróbcie szare kluski i przywołajcie wspomnienia z dzieciństwa.
Przepis na babcine szare kluski
Składniki:
-
2 kg mączystych ziemniaków
-
2 duże jaja
-
2 szklanki mąki pszennej
-
2 płaskie łyżeczki soli
-
boczek i twaróg do podania
-
posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną umieszczamy na sicie wyłożonym gazą i dokładnie ją odciskamy, płyn zbierając w misce. Odstawiamy go na kilka minut.
Ziemniaki przenosimy do czystej miski. Wbijamy jaja, dodajemy mąkę oraz sól. Wodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie naczynia. Łączymy ją z resztą składników na kluski.
Dokładnie mieszamy masę. Powinna wyjść dość gęsta , konsystencją podobna do ciasta na lane kluski. Jeśli to konieczne, dosypmy do niej mąki. Gdy wyjdzie za gęsta, zetrzyjmy jeszcze jednego ziemniaka.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich gotujemy osobno, formując kluski przy pomocy łyżki. Z a każdym razem łyżkę zanurzamy we wrzątku, by masa do niej nie przywarła.
Gotujemy przez 4 minuty od wypłynięcia. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową i od razu łączymy z dodatkami. Wierzch możemy posypać natką pietruszki. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zpierwszegotloczenia Zapraszamy na nasz Instagram