Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nietypowe, słodkie i przepyszne kluski leniwe z bananami
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:51

Nietypowe, słodkie i przepyszne kluski leniwe z bananami

Kluski leniwe
canva/arfo, Getty Images

Bardzo trudno znaleźć bardziej przystępny przepis, niż kluski leniwe, które w poniższym wypadku skrywają w sobie banany. Taki szybki przepis to świetne rozwiązanie, aby wykorzystać przejrzałe i poczerniałe banany. Wymagają jedynie kilku bardzo podstawowych składników, które można kupić w każdym sklepie.

Kluski leniwe z bananami mają fakturę bardzo podobną do tradycyjnych leniwych, dlatego z powodzeniem można podawać je po prostu z samym cukrem. Niektórzy mogą preferować jednak intensywniejsze smaki. Wtedy dobrym pomysłem jest posypanie ich odrobiną cynamonu z gałką muszkatołową.

Co więcej, mnóstwo osób pamięta kluski leniwe ze swojego dzieciństwa, kiedy to były podawane jako deser, a niekiedy jako samodzielne danie przez nasze mamy i babcie. W takim wypadku spróbowanie poniższego dania wydobędzie wspomnienia i przyjemne uczucie nostalgii.

Przepis na kluski leniwe z bananami

Składniki:

  • 750 g twarogu

  • 2 przejrzałe banany (im ciemniejsza skórka, tym słodszy miąższ, dlatego dostosuj ilość cukru do smaku owoców)

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dodatek opcjonalny)

  • cynamon

  • cukier

Zacznij od rozgniecenia twarogu na mniejsze kawałki. W tym celu możesz użyć ubijaczki do ziemniaków lub zwykłego widelca. To samo powtórz z umytymi i obranymi bananami. Połącz ser z owocami, ekstraktem waniliowym oraz jajkami.

Wymieszaj masę i stopniowo dodawaj mąkę pszenną. Gdy ciasto przestanie się mocno kleić, przestań dosypywać mąki. Wyrób masę i odstaw ją na bok na około 10 minut pod przykryciem. Chwila odpoczynku dla ciasta poprawi jego fakturę.

Do garnka wlej dużo wody i delikatnie ją posól. Z ciasta uformuj wałeczek i odkrawaj od niego pojedyncze kluski. Wrzucaj je na wrzątek i gotuj przez pół minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Wyławiaj je łyżką cedzakową i przekładaj na talerz. Posyp je cukrem, roztopionym masłem oraz cynamonem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na cudowny rozgrzewający krupnik.

Kluski leniwe

Źródło zdjęcia: Wikipedia /Przykuta / CC BY-SA 3.0

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: alaantkoweblw Zapraszamy na nasz Instagram