Smakosze.pl Przepisy Kultowy cytrynowiec siostry Anastazji. Jedyny, oryginalny przepis
ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/mejakayu, Getty Images

Kultowy cytrynowiec siostry Anastazji. Jedyny, oryginalny przepis

14 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kultowy cytrynowiec siostry Anastazji to wyśmienite ciasto na biszkopcie z kremem cytrynowym bitą śmietaną, maślanymi herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto jest wyśmienitym dodatkiem do kawy, jest słodkie i przełamane nutą cytrynową, jest przepyszne. Poznaj przepis na kultowy cytrynowiec siostry Anastazji.

Puszysty biszkopt z budyniowym kremem cytrynowym, bitą śmietaną i innymi dodatkami to wyśmienity deser dla całej rodziny. Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone, dlatego po upieczeniu i przygotowaniu, wstaw je do lodówki na minimum godzinę.

Ciasto między nakładaniem kolejnych warstw wkładaj również do lodówki, żeby masy trochę stężały. Górę cytrynowca wyłóż herbatnikami i polej polewą czekoladową . Biszkopt po upieczeniu zostaw piekarniku, uchyl jedynie lekko drzwi, żeby ciasto nie opadło i nie popękało. Biszkopt wyjmij z piekarnika po około 30 minutach takiego chłodzenia.

Jeśli masz ochotę na lekkie, wiosenne ciasto- tu poznasz przepis na mazurek z kremem cytrynowym i bezą , jest przepyszny.

Przepis na kultowy cytrynowiec siostry Anastazji

Składniki na biszkopt:

  • szklanka mąki

  • 3/4 szklanki cukru

  • 5 jajek

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem cytrynowy:

  • 3 cytryny

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 żółtka

  • szklanka cukru

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • kostka masła

Składniki na bitą śmietanę:

  • 500 ml kremówki

  • fix do śmietany

  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • paczka herbatników

  • polewa czekoladowa

Jak zrobić kultowy cytrynowiec siostry Anastazji?

Zrób biszkopt: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodawaj stopniowo cukier, cukier wanilinowy, żółtka. Pod koniec mieszania dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, połącz składniki łyżką.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 30 minut, do suchego patyczka, ostudź. Przygotuj krem cytrynowy: wyciśnij sok z cytryny do szklanki i uzupełnij wodą tak, żeby łącznie płynu było 600 ml, wlej do rondla, zagotuj razem z cukrem i cukrem wanilinowym.

W 200 ml zimnej wody wymieszaj budynie, żółtka, mąkę, wlej do rondla i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsta, cytrynowa masa. Zrób bitą śmietanę: mocno schłodzoną kremówkę zmiksuj z fixem na sztywno, dodaj cukier i miksuj, aż składniki się połączą. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż bitą śmietanę na krem, poukładaj biszkopty, ponownie wstaw do lodówki. Przygotuj polewę i polej nią całe ciasto, wstaw do lodówki na około godzinę, smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy