Kultowy przepis na niezapomniane łazanki
Łazanki nie bez powodu są klasycznym daniem kuchni polskiej - delikatny makaron z kiszoną kapustą, kiełbasą i pieczarkami wpisują się w gusta Polaków. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste, choć wymaga odrobiny czasu. Problem ten można wyeliminować, kupując gotowy makaron. Poniżej zdradzamy najlepszy przepis, dzięki któremu podasz do stołu potrawę wywołującą zachwyty u każdego.
Łazanki pojawiły się na terenie naszego kraju za czasów Bony Sforzy w XVI wieku. Nazwa potrawy wzięła się od włoskiej lasagne, a skład został odpowiednio zmieniony do naszych warunków, dlatego znaleźć w nim można kiszoną kapustę, kiełbasę, boczek czy grzyby.
Łazanki to także doskonała opcja na sycące i rozgrzewające jedzenie, które jest tak potrzebne w okresie jesienno-zimowym. Pokaźna porcja łazanek na talerzu może odmienić nawet najgorszy dzień w coś lepszego.
Przepis na łazanki
Składniki:
-
250 g makaronu do łazanek
-
200 g kiełbasy
-
350 g kapusty kiszonej
-
2 cebule
-
200 g grzybów
-
olej
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
sól
-
pieprz
Zacznij od opłukania kiszonej kapusty i włożenia jej do garnka. Zalej ją wodą, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i postaw na gazie. Gotuj kapustę pod przykryciem przez 25 minut, aż stanie się miękka. Przełóż ją do miski, odciśnij z nadmiaru wody i usuń przyprawy.
Cebule obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na patelni z olejem, aż uzyskasz złocisty kolor. Pieczarki lub inne grzyby dokładnie opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj je do cebuli. Smaż, aż większość wody z grzybów odparuje.
Do grzybów i cebuli dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę, dopraw całość solą i pieprzem. Smaż wszystko przez 15 minut. Makaron ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu, połącz go z resztą składników i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na cudowny rozgrzewający krupnik.
Źródło: Screen z filmu na kanale Szefowa Kuchni na YouTube
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje Zapraszamy na nasz Instagram