Kultowy przepis na rosół wg. Magdy Gessler. Niektóre składniki zaskakują
Rosół jest zupą znaną przez wszystkich Polaków, choć w każdym gospodarstwie przygotowuje się go nieco inaczej. Magda Gessler do swojego wywaru dorzuca niecodziennych składnik - mowa o goździkach. Korzenna przyprawa nadaje bulionowi pysznego i głębokiego aromatu, który doskonale rozgrzewa zimą.
Rosół można bez większych problemów zjeść dosłownie na całym świecie. Esencjonalna zupa, która wypełniona jest smakiem, witaminami i innymi wartościami odżywczymi, syci na długie godziny, a także rozgrzewa - co jest szczególnie cenne zimą.
Magda Gessler, jako specjalistka od klasycznej polskiej sztuki kulinarnej, doskonale wie jakie przyprawy pasują do rosołu. Goździki, które znana kucharka dorzuca do wywaru, pozwalają stworzyć bulion o jeszcze silniejszym aromacie, który spodoba się największym smakoszom.
Przepis na rosół Magdy Gessler
Składniki:
-
1 kura
-
500 g szponder wołowy
-
5 marchewek
-
5 pietruszek
-
1 seler
-
2 cebule
-
1 por
-
ćwiartka kapusty
-
natka pietruszki
-
2 łyżeczki suszonego lubczyku
-
1 łyżka pieprzu w ziarnach
-
5 goździków
-
5 liści laurowych
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
sól
Zacznij od umycia i obrania wszystkich warzyw pod bieżącą wodą. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć mięso do garnka, zalej wodą i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wymyj mięso, zalej je czystą wodą i ponownie postaw na gazie.
Po godzinie gotowania mięsa dorzuć do niego marchewkę, pietruszkę, selera, 1 cebulę, pora, kapustę oraz wszystkie przyprawy poza lubczykiem, solą i natką pietruszki. Gotuj zupę na małym ogniu przez 3 godziny.
Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki, lubczyk oraz sól. Gotuj kolejne 30 minut, aż pietruszka straci swoją żywo-zieloną barwę. Odcedź bulion przez sitko, a przed podaniem posyp dodatkową porcją świeżej natki pietruszki. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na soczyste kotlety drobiowe marynowane w jogurcie.
Źródło zdjęcia: canva/fermate, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl