Kultowy przepis na sernik na zimno z truskawkami. Wymarzony deser na Dzień Matki
Podajemy przepis na kultowy sernik na zimno z truskawkami. Jest lekki, doskonale smakuje i orzeźwia. Jest wymarzonym deserem na Dzień Matki. Przygotuj go najlepiej dzień wcześniej, żeby zdążył odpowiednio stężeć. Będzie się nim zajadać cała rodzina.
Serniki na zimno największe wzięcie mają w ciepłe dni. Wtedy lubimy zimne, lekkie desery. Można się nimi schłodzić, orzeźwić, a przy tym nie obciążyć zbytnio żołądka.
Do ich przygotowania warto wykorzystać sezonowe owoce. Najlepiej nadają się miękkie owoce jagodowe, np. truskawki, poziomki, maliny, jagody, borówki. Z ich dodatkiem przysmak momentalnie nabierze wiosenno-letniego charakteru.
Przepis na sernik na zimno
Składniki:
-
1 galaretka o smaku truskawkowym
-
ok. 60 dag truskawek
-
małe opakowanie biszkoptów
-
1/2 szklanki mleka
-
2 łyżki żelatyny
-
1 kg mielonego twarogu sernikowego
-
150 ml śmietanki kremówki
-
1 cukier waniliowy
-
ok. 3/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie sernika na zimno
Galaretkę wsyp do ok. 450 ml gorącej wody. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, odstaw do wystygnięcia.
Truskawki dokładnie opłucz, osącz, odszypułkuj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dnie ułóż biszkopty.
Do gorącego mleka wsyp żelatynę, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź. W dużej misce wymieszaj twaróg, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder.
Lekko ciepłą żelatynę wymieszaj z łyżką masy serowej. Potem dodawaj jeszcze kilka łyżek masy serowej i mieszaj do połączenia.
Masę z żelatyną dodaj do pozostałej masy serowej, wymieszaj. 2/3 truskawek pokrój na kawałki, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
Masę z truskawkami wyłóż na biszkopty, wyrównaj powierzchnię, zastudź w lodówce. Po tym czasie ułóż na serniku pozostałe truskawki, zalej je zimną galaretką, wstaw na kilka godzin do lodówki. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na bananowe ciasto bez pieczenia , a także na galaretkowiec na mleku .
Źródło zdjęcia: canva/annastories Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
-
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy
Źródło: kwestiasmaku