Kultowy przepis z lat 90-tych na surówkę z kapusty pekińskiej
Surówka do obiadu rzecz obowiązkowa. Jeśli nie macie pomysłu, jaką przygotować, mamy dla was propozycję. Przygotujcie surówkę z kapusty pekińskiej. Podamy wam kultowy przepis z lat 90-tych, dzięki któremu ten dodatek podbije podniebienia waszych bliskich.
Kapusta pekińska zagościła w naszych sklepach na dobre w latach 90-tych. Razem z dużym napływem Wietnamczyków, którzy w swoich barach surówkę z tej kapusty serwowali do wszystkich dań. Posmakowała nam na tyle, że zaczęliśmy ją też chętnie przyrządzać w domach. Dziś warto wrócić do tego przysmaku.
Kultowy przepis z lat 90-tych na surówkę z kapusty pekińskiej
Składniki:
-
pół średniej główki kapusty pekińskiej
-
1 czerwona cebulka
-
1 ogórek sałatkowy
-
2 pomidory
-
pół puszki kukurydzy
-
pół cytryny
-
3-4 łyżki oliwy z oliwek
-
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską oczyść z wierzchnich liści. Pokrój ją w dość wąskie paski. Możesz je też przekroić na krótsze kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Ogórek umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w półplasterki. Pomidory umyj, pokrój w kostkę.
Rozdrobnioną kapustę wymieszaj z pokrojoną cebulą, ogórkiem, pomidorami i dokładnie odsączoną kukurydzą. Surówkę oprósz solą, pieprzem i cukrem.
Sok z cytryny połącz z oliwą z oliwek. Sosem polej surówkę, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, by warzywa dobrze przeszły sosem.
Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych pomysłów na surówki. Zobacz, jak przygotować surówkę z pora i jabłka , a także jak zrobić surówkę z buraka .
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sernik ze śliwkami od Ewy Wachowicz. Ciasto rozpływa się w ustach
-
Obłędnie pyszne racuchy z kiełbasą i papryką - klasyka w wytrawnym wydaniu
Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram