Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszna i zdrowa surówka z buraka, kapusty i marchwi

Pyszna i zdrowa surówka z buraka, kapusty i marchwi

Surówka z buraka
canva/larik_malasha

Jesienią i zimą do łask wracają warzywa korzeniowe. Burak jest jednym z nich. Upieczony doskonale pasuje zarówno do zup, jak i do pysznych sałatek czy surówek. Proponujemy, by podać go w towarzystwie kapusty, czerwonej cebuli i marchewki. Posiekana bazylia doda charakteru tej kompozycji.

Z buraków bez trudu przygotujecie kultowy obiadowy dodatek z chrzanem. Proponowaliśmy wam już również przepis na eleganckie buraczane carpaccio z gruszką. Prosta surówka z ziołowym twistem także zachwyci waszych gości.

Przepis na smaczną surówkę z buraka

Składniki na surówkę:

  • 3 średnie pieczone buraki

  • 3 średnie marchewki

  • mała czerwona cebula lub 1/4 dużej

  • 1 mała główka kapusty białej

  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii

Składniki na sos:

  • 1/2 szklanki octu jabłkowego

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • sól oraz cukier lub syrop klonowy w ilości do smaku

Przygotowanie:

Składniki sosu umieszczamy w słoiku, zakręcamy go i potrząsamy nim przez chwilę, aby wszystko dobrze się wymieszało. Marchew i buraki obieramy, ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy, a cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Warzywa wkładamy do dużej miski i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dokładnie mieszamy i posypujemy surówkę świeżą, posiekaną bazylią. Podajemy do dań mięsnych lub kotletów sojowych.

Wskazówka: surówka będzie smaczniejsza, gdy warzywa nieco zamarynują się w sosie. Warto więc wstawić ją odstawić do lodówki na godzinę.

Pieczone buraki
Pieczone buraki są idealne do sałatek i surówek

Źródło zdjęcia: canva/Maria_Lapina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram