Pyszna i zdrowa surówka z buraka, kapusty i marchwi
Jesienią i zimą do łask wracają warzywa korzeniowe. Burak jest jednym z nich. Upieczony doskonale pasuje zarówno do zup, jak i do pysznych sałatek czy surówek. Proponujemy, by podać go w towarzystwie kapusty, czerwonej cebuli i marchewki. Posiekana bazylia doda charakteru tej kompozycji.
Z buraków bez trudu przygotujecie kultowy obiadowy dodatek z chrzanem. Proponowaliśmy wam już również przepis na eleganckie buraczane carpaccio z gruszką. Prosta surówka z ziołowym twistem także zachwyci waszych gości.
Przepis na smaczną surówkę z buraka
Składniki na surówkę:
3 średnie pieczone buraki
3 średnie marchewki
mała czerwona cebula lub 1/4 dużej
1 mała główka kapusty białej
1 łyżka posiekanych listków bazylii
Składniki na sos:
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól oraz cukier lub syrop klonowy w ilości do smaku
Przygotowanie:
Składniki sosu umieszczamy w słoiku, zakręcamy go i potrząsamy nim przez chwilę, aby wszystko dobrze się wymieszało. Marchew i buraki obieramy, ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy, a cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Warzywa wkładamy do dużej miski i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dokładnie mieszamy i posypujemy surówkę świeżą, posiekaną bazylią. Podajemy do dań mięsnych lub kotletów sojowych.
Wskazówka: surówka będzie smaczniejsza, gdy warzywa nieco zamarynują się w sosie. Warto więc wstawić ją odstawić do lodówki na godzinę.
Źródło zdjęcia: canva/Maria_Lapina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se