Pikantna surówka z pora i jabłka - jesienny skarb
Jeśli brakuje ci już pomysłów na surówki do obiadu, przychodzimy z pomocą. Dziś możesz przygotować pikantną surówkę z pora i jabłka. Ten jesienny skarb doskonale pasuje do dań mięsnych, a także smażonych i pieczonych ryb. Jest prosta do zrobienia, pełna smaku i witamin.
Dopiero co zebrane warzywa są teraz pełne smaku i witamin. Dają nam duże pole do popisu, jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju surówki. Możemy sięgnąć po pyszną marchewkę, słodkawy seler, wyrazistego buraka, chrupiącą kapustę czy ostrawego pora.
Warto połączyć je np. z owocami czy zieleniną dla zbalansowania smaku. I oczywiście na koniec koniecznie trzeba dodać trochę tłuszczu, dla lepszego przyswajania witamin. Może to być oliwa, olej, majonez, śmietana czy sos przygotowany na ich bazie.
Pikantna surówka z pora i jabłka — jesienny skarb
Składniki:
1 duży por
2 słodkie jabłka
pół cytryny
1 mała marchewka
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z pora
Z pora odkrój ciemne liście i zwartą, białą końcówkę — zachowaj je np. do zupy. Pozostałą część pora oczyść z wierzchnich liści, przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz, osusz. Każdą połówkę pora przekrój jeszcze raz wzdłuż na połowę, a potem pokrój w cienkie paski.
Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach tarki. Jabłka i marchewkę dodaj do pora, wymieszaj.
Śmietanę wymieszaj z majonezem. Jeśli chcesz, by sos był nieco rzadszy, a surówka bardziej soczysta dodaj do niego 1 łyżkę letniej wody. Sosem polej surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.
Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych przepisów na zdrowe surówki. Zobacz, jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty i jabłek, a także jak zrobić surówkę z selera.
Źródło zdjęcia: canva/MariaBrzostowska
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje