Smakosze.pl Przepisy Kultowy śmietanowiec z galaretka bez pieczenia
Canva (peredniankina, Getty Images)

Kultowy śmietanowiec z galaretka bez pieczenia

1 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Śmietanowiec, inaczej nazywany galaretowcem, jest ciastem wyjątkowo prostym w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smacznym. Jest kolorowe i orzeźwiające. Co więcej, każde dziecko będzie zachwycone, gdy będzie mogło zjeść coś tak ładnie wyglądającego.

Śmietanowiec to nic innego jak rodzaj sernika na zimno. W masie serowo-śmietanowej zawieszone są galaretki o różnych spadach. Całość wylana jest na spód wykonany z biszkoptów.

Choć czas potrzebny na stężenie galaretek nie jest ekspresowy, tak faktyczna praca ogranicza się jedynie do wymieszania składników i połączenia części ciasta.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto bez pieczenia śmietanowiec

Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe . Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.

Składniki:

  • 4 galaretki o różnych kolorach

  • paczka okrągłych biszkoptów

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 500 g mascarpone

  • 500 ml śmietanki 18%

  • 4 łyżki cukru pudru

Zacznij od rozpuszczenia 4 galaretek w wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Następnie przelej je do osobnych naczyń i wstaw do lodówki, aby galaretki stężały.

Po stężeniu wyjmij je na deskę i pokrój w kostkę. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim biszkopty. Dwie cytrynowe galaretki rozpuść w 1,5 szklance wody i ostudź je. Do miski wlej śmietanę, dodaj ser i wsyp cukier.

Ubijaj nabiał, aż uzyskasz gęsty i puszysty krem. Następnie wlej do niego galaretkę. Dodaj do niego pokrojoną galaretkę, delikatnie wymieszaj i wylej na biszkopty. Po stężeniu w lodówce ciasto jest gotowe.

Galaretkowiec

Źródło: canva/peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy