Smakosze.pl Przepisy Kup tanie mięso w Lidlu i pokrój w kostkę. Boski pomysł na szybki obiad powala na kolana
Fot. Shutterstock/Fire-n

Kup tanie mięso w Lidlu i pokrój w kostkę. Boski pomysł na szybki obiad powala na kolana

5 września 2024

Kiedy pyszne obiady mogą być jeszcze lepsze? Kiedy osiągniemy równie dobry efekt taniej. Warto dziś synchronizować domowy jadłospis z promocjami w sklepach.

Tańsze mięso w Lidlu

Słowo „promocja” straciło dzisiaj znaczenie „akcja specjalna”. Rutynowo, częściej niż raz w tygodniu, przeglądamy gazetki w poszukiwaniu dobrych ofert. Nasze lodówki wypełniają się zgodnie z cyklami przecen, a później szukamy przepisów na wykorzystanie ich.

Rzut oka w gazetkę w tym tygodniu naprowadza nas na właściwy kierunek. W tego tygodniowych promocjach proponujemy gulasz wieprzowy : szybki i łatwy w przygotowaniu obiad, który wykorzystuje tańsze dziś składniki.

gulasz na talerzu

Weź śrubokręt i wbij w cytrynę. Ten trik zasługuje na medal

Tani gulasz wieprzowy

Łopatka wieprzowa do soboty 7 września będzie w Lidlu kosztowała 8 złotych bez grosza za kilogram . Można przyjąć, że z takiej ilości mięsa przygotujemy trzy porcje gulaszu – oczywiście, odpowiednio wzbogaconego warzywami. Przy tej obniżce, wynoszącej 47 proc., gulasz dla całej rodziny będzie kosztował niemal grosze.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 2 cebule
  • Ok. 10 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka
  • Opcjonalnie: kilka pieczarek
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz, majeranek, kminek

Podsmaż mięso i dodaj warzywa

Mięso czyścimy i kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm. Przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką wędzoną. Mięso podsmażamy w garnku na maśle klarowanym, aż będzie złociste.

Czosnek miażdżymy płazem noża i obieramy . Jeśli dodajemy pieczarki, kroimy je w plasterki. W półplasterki kroimy marchewkę i pietruszkę . Warzywa dodajemy do garnka. Zalewamy ¼ litra wody, dodajemy pastę paprykową i przyprawiamy do smaku. Dusimy, mięso będzie miękkie .

Wypróbuj też przepisy na placki warzywne według Makłowicza i nietypowe kotlety mielone .

gulasz z marchewką

Kładę makaron na patelnię i wlewam tę mieszankę. Ostatnio to mój ulubiony obiad
W ten weekend zaskoczę gości. Mielone mięso, gotowy placek i mam taką zapiekankę, że wszystkim oko zbieleje
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy