Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna cukinia i ziemniaki. Makłowicz robi placki ze składnika, o jakim nikt by nie pomyślał
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.09.2024 10:05

Żadna cukinia i ziemniaki. Makłowicz robi placki ze składnika, o jakim nikt by nie pomyślał

placki
Fot. Canva/nata_vkusidey, Facebook/Robert Makłowicz

Placki są daniem, które często gości na naszych stołach. Robimy je zwykle z cukinii i ziemniaków. Jednak Robert Makłowicz sięga po zupełnie inne warzywo. Efekt jest pyszny, dlatego polecamy ten przepis. 

Pomysł na placki od Roberta Makłowicza

Placki ziemniaczane, czy te z cukinii są niezwykle lubiane. Pyszne i chrupiące są podawane na obiad lub kolację. Takie danie nadaje się, by wziąć je do pracy lub szkoły. Będzie w sam raz na drugie śniadanie. Robert Makłowicz też przyrządza placki. Jednak do ich zrobienia nie używa ani cukinii, ani ziemniaków.

Znany twórca kulinarny sięga po zupełnie inne warzywo. Jego wybór może nawet trochę zdziwić. Wszystko dlatego, że Robert Makłowicz robi placki z kukurydzy. Podaje je w orientalnym sosie o słodko-ostro smaku. Można w nim też wyczuć kwaśne nuty. Poniżej znajdziesz przepis na placki kukurydziane z przepisu Roberta Makłowicza. 

placki
Fot. Canva/Africa Images
Moja babcia powinna dostać medal za ten dżem. Robi go z "polskiej cytryny"

Jak zrobić placki kukurydziane z przepisu Roberta Makłowicza?

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy
  • trochę zalewy z kukurydzy
  • 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
  • 125 ml octu ryżowego
  • 100 g cukru
  • 3 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • mąką ryżowa lub pszenna
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od wsypania kukurydzy do miski i wlania odrobiny zalewy. Dołóż czerwoną pastę curry. Do garnka wlej ocet ryżowy i wsyp cukier. Papryczki chili przekrój, pozbądź się pestek i drobno posiekaj. Do garnka włóż czosnek przeciśnięty przez praskę, wsyp sól i zagotuj. Zostaw do ostygnięcia, gdy ¾ płynu odparuje.

Możesz dodać trochę wody wymieszanej z mąką. Sos zagotuj, powinien mieć ciągnącą się konsystencję. Teraz do miski z kukurydzą dodaj sól i wsyp mąkę pszenną lub kukurydzianą. Składniki wymieszaj. Powinna powstać gęsta masa. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcję masy. Smaż na głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. 

Placki z kukurydzy w ostrym wydaniu

Placki z kukurydzy podawaj zaraz po usmażeniu. Ostro-słodki sos wzbogaci ich smak i sprawi, że chętnie sięgniesz po dokładkę. Przepis Roberta Makłowicza na to danie daje pyszny efekt. Dlatego koniecznie wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni. 

Takie danie możesz podać na obiad, ciepłą kolację lub zabrać ze sobą na drugie śniadanie. Placki z kukurydzy to coś dla wielbicieli wyrazistych smaków. Proste w przygotowaniu smakują, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić smaczną pastę z bakłażana. Polecaliśmy przepis na doskonałe bułeczki z duszoną cebulą. 

placki
Fot. Canva/Yuliya Kirillova

Źródło: haps.pl