Smakosze.pl Porady Kupujesz pomarańcze w Biedronce lub Lidlu? Zwróć uwagę na 5 oznak, są kluczowe
Fot. Canva/Изображения пользователя Ahanov Michael

Kupujesz pomarańcze w Biedronce lub Lidlu? Zwróć uwagę na 5 oznak, są kluczowe

22 lipca 2024

Kupowanie pomarańczy może być nie lada wyzwaniem. Nie do końca przecież wiemy, co znajduje się pod skórką. Czy są to soczyste i słodkie owoce, czy zdrewniałe albo kwaśne produkty drugiej kategorii? Ten poradnik pomoże nam ustrzec się przed błędem.

Pomarańcze: słodkie i kwaskowe

Choć przeczy to nieco intuicji, najlepszy czas dla tych pysznych cytrusowych owoców przypada w Polsce na środek zimy. Pomarańcze nie są uprawiane w Polsce. Wielu z nas ma na parapecie drzewka wyhodowane z pestki, ale owoce raczej nie nadają się do jedzenia. Sprowadzamy więc te z basenu Morza Śródziemnego, a tam zbiera się je właśnie tak późno.

Dlatego mamy w kuchni świetną równowagę: latem możemy jeść swojskie owoce sezonowe, jesień to czas jabłek i gruszek, a w okolicach Bożego Narodzenia możemy zajadać się najlepszymi pomarańczami i mandarynkami.

Pomarańcze na stosie

Zawijam szynkę, ser i cukinię w ciasto francuskie. Taką kolację podaję na specjalne okazje

Jak wybrać pomarańcze

Jak jednak wybrać te najlepsze? Zanim kupimy pomarańcze, warto dokładnie je obejrzeć.

  • Oglądamy skórę: czy jest równomiernie pomarańczowa i pozbawiona skaz? Jeśli tak, mamy do czynienia z dojrzałą pomarańczą.
  • „Pępek” pomarańczy – powinien znajdować się na przeciwległej stronie od jej szypułki. Jeśli tam jest, pomarańcza jest dojrzała i słodka.
  • Rozmiar/waga: zważmy pomarańczę w rękach. Powinna wydawać się ciężka w stosunku do swojej wielkości, co będzie oznaczać, że ma w sobie dużo soku.
  • Zapach: dojrzała pomarańcza pachnie… cóż, pomarańczą. I taka będzie najlepsza.

Wąchamy pomarańcze

Są też inne czynniki, które pośrednio mogą nas ostrzec przed niepełnowartościowym produktem. Jednym z nich jest cena. Dłuższe pozostawienie pomarańczy w dojrzewalni lub kupowanie od producenta dojrzałych jest droższe niż wypuszczenie na rynek możliwie szybko z magazynów. Promocją mogą być też czasem objęte owoce, które słabo się sprzedawały.

Przede wszystkim warto jednak spojrzeć i powąchać. W większości przypadków to pomoże nam dostatecznie uchronić się przed nie najsmaczniejszymi pomarańczami.

Dowiedz się też, jak rozpoznać dobre mandarynki i jak wypadają dyskonty, jeśli chodzi o jakość pomarańczy .

Pokrojone pomarańcze

Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd
Tak schabowe robią w barach mlecznych. Kotlet na cały talerz, wystarczy że to zrobisz
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy