Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd
Nieprzezroczysta woda i wydobywające się ze słoika bąbelki mogą niepokoić, a także zepsuć uciechę z jedzenia ogórków kiszonych. Choć nie są to zjawiska nienormalne, można się ich ustrzec. Warto wtedy dokładniej przestrzegać kilku zasad kiszenia ogórków.
Mętna woda i gazowane ogórki kiszone
Idealne ogórki kiszone są oczywiście zielone, chrupiące, zwarte i zanurzone w ładnej, klarownej solance. Jednak nie zawsze takie wychodzą. Czasem ciecz, w której nurzają się ogórki kiszone, jest nieprzejrzysta. Niepokoić mogą też wydobywające się z niej pęcherzyki gazu.
Zupełnie niepotrzebnie. Oba te zjawiska są normalne i wynikają z charakteru procesu, w którym słodkie ogórki zmieniają się w kiszone. Gazowane ogórki są jak gazowana woda – wysycone dwutlenkiem węgla, który powstaje w procesie fermentacji.
Prosty dżem z 2 składników i bez grama cukru. Moje wnuki go uwielbiająOpłucz ogórki kiszone z mętnej wody
Zmętnienie wody też nie jest przeszkodą, by bezpiecznie jeść ogórki kiszone. Jeśli jednak osad, zwany czasem kożuszkiem fermentacyjnym, który zebrał się na ogórkach, przeszkadza nam, możemy łatwo go usunąć. Wystarczy przepłukać ogórki przed jedzeniem.
Ale jeśli rzeczywiście osad, zmętnienie wody i pęcherzyki dwutlenku węgla przeszkadzają nam cieszyć się ogórkami, warto następnym razem przygotowując je dochować szczególnej pieczołowitości. Zwłaszcza że ogórki faktycznie mogą się zepsuć, choć akurat nie w ten sposób.
Jak poprawnie kisić ogórki
Niezależnie od dodawanych do ogórków składników – czosnku, chrzanu, kopru i wielu magicznych elementów – powinniśmy przestrzegać podstawowych zasad. Najważniejsza to dokładne wyparzenie słoików i użycie czystych zakrętek. Pokrywki typu twist-off, czyli metalowe do gwintowanych słoików, łatwo się niszczą. Odrzucamy więc takie z oznakami rdzy oraz uszkodzeniami gumowej wyściółki zakrętek.
Kisząc ogórki należy również pilnować, by były ciasno upchnięte i dokładnie pokryte zalewą. W przeciwnym razie mogą wypływać, a część, która nie będzie zanurzona w solance, łatwo spleśnieje. Pamiętajmy też, by upewnić się, że słoiki są dobrze zawekowane, zanim odstawimy je do piwnicy. A także o regularnym zużywaniu najstarszych przetworów, by nie leżały dłużej niż kilka miesięcy.
Wypróbuj też porady dotyczące mrożenia bobu i poznaj zdrowotne właściwości babki płosznika.