Tak schabowe robią w barach mlecznych. Kotlet na cały talerz, wystarczy że to zrobisz
Tęsknisz za smakiem kotletów jak za dawnych lat? Wypróbuj ten przepis i przyrządź doskonałe kotlety schabowe. Zachwycą nie tylko smakiem, ale i rozmiarem. Przyrządzisz je za pomocą jednej metody.
Kotlety schabowe jak dawniej
Kotlety schabowe są ulubionym daniem każdego z nas. Pomimo tak dużej popularności nie każdy wie, jak przygotować je, aby były smaczne za każdym razem. Wielu tęskni również za smakiem, który pamiętają z dzieciństwa i młodości.
Na szczęście istnieje sposób, który sprawi, że obie te grupy będą zachwycone. Tradycyjne danie wystarczy przygotować sposobem, który stosują w barach mlecznych. Gwarantuje on nie tylko smak, ale też to, że kotlet będzie olbrzymi. O tym, jak to zrobić dowiesz się z dalszej części artykułu.
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błądKoniecznie musisz pokroić mięso w ten sposób
Wielu zastanawia się, jak to robią, że w barach mlecznych kotlety schabowe zajmują cały talerz. Sekret tkwi w krojeniu mięsa. Okazuje się, że nie wystarczy pokroić schabu na grube kotlety i cienko je rozbić.
Profesjonaliści najpierw wykonują cięcie na grubość około 1 centymetra, ale nie docinają do końca tylko do połowy. Następnie wykonują kolejne cięcie, po kolejnym centymetrze i wtedy docinają kotleta do końca. Tak przygotowane mięso rozkładają i rozbijają go na cienkiego, olbrzymiego kotleta.
Nie zapomnij także o tym
Aby kotlety schabowe były smaczne, należy pamiętać jeszcze o jednym. Okazuje się, że oprócz odpowiedniego nacięcia, przyprawienia i panierowania należy zwracać szczególną uwagę na mięso. To od niego zależy cały smak. Dlatego zawsze kupuj schab w kawałku, a dodatkowo zwracaj uwagę na to, aby tłuszcz był równomiernie rozłożony. W żadnym wypadku mięso nie powinno być całkowicie nim obrośnięte. Stosując wszystkie zasady, będziesz mieć pewność, że przygotujesz doskonałe kotlety na obiad dla całej rodziny. Sprawdź także, jak zrobić obiad w 15 minut oraz dowiedz się, jakiej ryby należy unikać.