Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawijam szynkę, ser i cukinię w ciasto francuskie. Taką kolację podaję na specjalne okazje
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.07.2024 07:02

Zawijam szynkę, ser i cukinię w ciasto francuskie. Taką kolację podaję na specjalne okazje

zawijanie ciasta francuskiego
fot. youtube.com/smacznytv

W tym przepisie na roladę z ciasta francuskiego pobrzmiewają dalekie echa klasycznej kuchni znad Sekwany. Jednak jest to ekspresowy przepis, który pozwala w kilka minut (nie licząc pieczenia, oczywiście) wyczarować danie o bardzo wykwintnej prezencji. Sprawdzi się jako kolacja na szczególne okazje.

Kolacja z ciasta francuskiego

To w zasadzie nic więcej niż bułka faszerowana prostymi dodatkami. Uświetnia jednak proszone kolacje i świetnie nadaje się do podejmowania gości. Jednym z atutów, które się do tego przyczyniają, jest forma. Taką roladę podawać możemy na gorąco na talerzu w towarzystwie dipów. To jedna z najlepszych form kolacji na spotkania towarzyskie.

To zapiekane danie może też posłużyć jako rodzaj przeglądu lodówki. Pozwala zużyć resztki, które na surowo nie byłyby już w pełni apetyczne – obeschnięte wędliny czy lekko przywiędłe warzywa. Pieczenie nada im świeżości i przywróci walory smakowe.

zakańczanie wypieku
fot. youtube.com/smacznytv
Najważniejsza zasada przygotowywania przetworów. Dzięki niej dżemy i ogórki nigdy się nie psują

Wykwintna kolacja i przegląd lodówki

Oczywiście tym, co przyciąga jak magnes do tego dania, jest ciągnący się ser. Możemy użyć tu dowolnego żółtego sera, tak jak w przepisie Smaczny.tv, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje. Jednak najlepiej sprawdzi się mozzarella w kostce – ser, który rozpuszcza się jak mało który, a jest powszechnie dostępny w naszych sklepach.

Składniki

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 200 g wędliny (np. szynki)
  • 2 średnie cukinie
  • 100 g mozzarelli w kostce
  • 1 jajko

Roladki z ciasta francuskiego

Rolkę ciasta francuskiego rozwijamy i lekko rozwałkowujemy, by było płaskie i równe. Układamy na nim warstwami szynkę, cukinię pokrojoną w cieniutkie plasterki i ser. Składniki mogą nachodzić na siebie, powinny być poukładane gęsto, by całość nie rozpadała się. Zostawiamy wolne marginesy ciasta.

Ciasto zwijamy w roladę. Końce spłaszczamy dłonią i odcinamy nadmiar ciasta. Uzyskamy w ten sposób zaklejoną faszerowaną bułkę. Nacinamy ją od góry na głębokość kilku milimetrów.

Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu kroimy na kromki i podajemy z dipami.

Wypróbuj przepisy na ciasto z wiśniami i bigos bez kapusty.

gotowa bułka z nadzieniem
fot. youtube.com/smacznytv