Smakosze.pl Przepisy Kurczak pieczony w soli według Tomasza Strzelczyka. Obiad za grosze, a smak jak z restauracji
canva/Olga Kriger; screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Kurczak pieczony w soli według Tomasza Strzelczyka. Obiad za grosze, a smak jak z restauracji

28 marca 2022

Kurczak pieczony wydaje się być dość trudnym w przygotowaniu daniem. W wersji Strzelczyka przyrządzimy go jednak bardzo szybko, a lista składników jest krótka. Tani i prosty pomysł na obiad zachwyci amatorów dobrze przyrządzonego mięsa. Sprawdźcie go koniecznie.

Kurczaka można przygotować na różne sposoby. Pieczone w soli mięso będzie nie tylko niezwykle soczyste, ale też będzie miało pyszną, chrupiąca skórkę. Koniecznie wypróbujcie niezawodną metody Strzelczyka, a wasi bliscy będą prosić o dokładki.

Użycie soli nie tylko umożliwi bezproblemowe wyjęcie kurczaka z naczynia, ale też sprawi, że cały tłuszcz wytapiający się z mięsa zostanie związany. Dzięki temu smak pozostanie wewnątrz przyrządzanego specjału. Tak smacznego posiłku dawno nie jedliście.

Przepis na kurczaka pieczonego w soli według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • kurczak o masie 1,5 kg

  • 1 kg soli

  • olej rzepakowy

  • majeranek

  • pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Sól wsypujemy do naczynia żaroodpornego lub blachy. Układamy niej kurczaka, piersią do góry.

Skórkę smarujemy olejem, starannie rozprowadzając go pędzelkiem po powierzchni mięsa. Staramy się nie dopuścić, by olej przedostał się do soli.

Na koniec wierzch kurczaka posypujemy majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy około godziny. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Po inne przepisy na aromatyczne mięso zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak upiec wyśmienity schab . Ten natomiast zawiera recepturę na wyborny boczek z pieca .

Kurczak pieczony w soli jest wyśmienity
Kurczak pieczony w soli jest wyśmienity

Źródło zdjęcia: canva/ Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: oddaszfartucha

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy