Smakosze.pl Przepisy Przepis na marynowane kurki w słodko-kwaśnej zalewie
Canva / mholka

Przepis na marynowane kurki w słodko-kwaśnej zalewie

28 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowite kurki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu wyśmienite grzyby często goszczą na naszych stołach. Dziś sięgniemy po przepis na kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Efekt pozostaje na długo w pamięci.

Kurki zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy mogłoby zajadać się nimi praktycznie nieustannie. Każdy, kto uwielbia kurki, powinien spróbować grzybów w niecodziennej odsłonie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kurki w słodko-kwaśnej zalewie zachwycą najbliższych

Bez wątpienia kurki cieszą się sporym uznaniem wśród smakoszy. Można wykorzystać je w kuchni na liczne sposoby. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, co trzeba zrobić, by kurki nie odstraszały goryczą .

Tym razem wypróbujemy przepis na kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć. Specjał przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom marynowanych grzybów. Podczas przygotować należy uważać, by nie gotować kurek zbyt długo . W przeciwnym wypadku ich smak będzie pozostawiał wiele do życzenia. Jakich składników potrzebujemy?

  • 2 kg niewielkich kurek

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • 370 ml octu spirytusowego 10%

  • 1 l wody

  • 35 g cukru

  • 35 ml miodu

  • 15 g soli

  • 4 liście laurowe

  • 10 goździków

  • 10 ziaren pieprzu czarnego

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 4 g cynamonu

Niezawodny przepis na kurki w wyjątkowym wydaniu

Na początku zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wzbogacamy ją o cukier, sól, przyprawy oraz ocet . Wszystko podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy miód. Zalewę przecedzamy przez sitko.

Cebulę i marchewki oczyszczamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podgotowujemy je przez chwilę w wodzie. Po wszystkim warzywa odcedzamy i odkładamy na bok. Teraz weźmiemy się za nasze kurki .

Grzyby oczyszczamy. W jednym z poprzednich artykułów wyjaśnialiśmy, jak to zrobić . Czyste kurki umieszczamy w osolonym wrzątku na minutę. Odsączamy je z wody i przekładamy do słoików. Obok nich umieszczamy marchewkę i cebulę.

Wszystko uzupełniamy o gorącą zalewę. Warto przemieszać składniki, wówczas pozbędziemy się zbędnych pęcherzyków powietrza . Słoiki solidnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Kurki słodko-kwaśne powinny być gotowe najwcześniej po 2 tygodniach.

Kurki w wyjątkowym wydaniu
Kurki w wyjątkowym wydaniu

Canva / mholka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaczna pyza

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy