Przepis na marynowane kurki w słodko-kwaśnej zalewie
Smakowite kurki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu wyśmienite grzyby często goszczą na naszych stołach. Dziś sięgniemy po przepis na kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Efekt pozostaje na długo w pamięci.
Kurki zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy mogłoby zajadać się nimi praktycznie nieustannie. Każdy, kto uwielbia kurki, powinien spróbować grzybów w niecodziennej odsłonie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kurki w słodko-kwaśnej zalewie zachwycą najbliższych
Bez wątpienia kurki cieszą się sporym uznaniem wśród smakoszy. Można wykorzystać je w kuchni na liczne sposoby. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, co trzeba zrobić, by kurki nie odstraszały goryczą .
Tym razem wypróbujemy przepis na kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć. Specjał przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom marynowanych grzybów. Podczas przygotować należy uważać, by nie gotować kurek zbyt długo . W przeciwnym wypadku ich smak będzie pozostawiał wiele do życzenia. Jakich składników potrzebujemy?
-
2 kg niewielkich kurek
-
2 cebule
-
2 marchewki
-
370 ml octu spirytusowego 10%
-
1 l wody
-
35 g cukru
-
35 ml miodu
-
15 g soli
-
4 liście laurowe
-
10 goździków
-
10 ziaren pieprzu czarnego
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
4 g cynamonu
Niezawodny przepis na kurki w wyjątkowym wydaniu
Na początku zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wzbogacamy ją o cukier, sól, przyprawy oraz ocet . Wszystko podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy miód. Zalewę przecedzamy przez sitko.
Cebulę i marchewki oczyszczamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podgotowujemy je przez chwilę w wodzie. Po wszystkim warzywa odcedzamy i odkładamy na bok. Teraz weźmiemy się za nasze kurki .
Grzyby oczyszczamy. W jednym z poprzednich artykułów wyjaśnialiśmy, jak to zrobić . Czyste kurki umieszczamy w osolonym wrzątku na minutę. Odsączamy je z wody i przekładamy do słoików. Obok nich umieszczamy marchewkę i cebulę.
Wszystko uzupełniamy o gorącą zalewę. Warto przemieszać składniki, wówczas pozbędziemy się zbędnych pęcherzyków powietrza . Słoiki solidnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Kurki słodko-kwaśne powinny być gotowe najwcześniej po 2 tygodniach.
Canva / mholka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smaczna pyza