Kuroń pokazał, czym faszeruje cukinię. Niesamowite rarytasy
Faszerowaną cukinię można podać na wiele sposobów. W przepisie Jakuba Kuronia znajdziemy kilka wspaniałych dodatków, które sprawią, że danie zachwyci od pierwszego kęsa. Kucharz wykorzystuje m.in. komosę ryżową, czerwoną paprykę czy marchew. Razem smakują wyśmienicie. Spróbujecie?
Jeśli nie wiecie, co zrobić na obiad dla całej rodziny, receptura na faszerowaną cukinię będzie w sam raz. Wskazówki Jakuba Kuronia i smakowite produkty, którymi wypełnia warzywne łódeczki, sprawiają, że danie zachwyca smakiem i szybko znika z talerzy. Skusicie się?
Przepis na znakomitą faszerowaną cukinię Jakuba Kuronia
Składniki:
-
1 większa cukinia
-
1 spora cebula
-
1 niezbyt duża papryka czerwona
-
1 średnia marchewka
-
3 ząbki czosnku
-
60 g komosy ryżowej
-
100 g ulubionego sera żółtego
-
4 łyżki ketchupu
-
pół łyżeczki octu spirytusowego lub winnego
-
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka curry lub kurkumy
-
1 łyżeczka suszonego oregano
-
oliwa z oliwek do smażenia
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić wyborną faszerowaną cukinię? Jakub Kuroń pokazał niezawodny patent
Komosę ryżową płuczemy, korzystając z sita o drobnym splocie. Gotujemy ją w osolonej wodzie około 12 minut, a następnie studzimy. Cukinię przekrawamy, wybieramy z niej miąższ, tak aby uformować spore łódeczki, ale nie przebić skórki. Solimy je i odkładamy na bok.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Cebulę i marchew obieramy, kroimy je w kostkę. Podobnie postępujemy z papryką. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Szklimy na niej cebulę, pod koniec wrzucając marchew i paprykę. Gdy te warzywa również zmiękną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miąższ z cukinii.
Całość mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Wsypujemy curry, słodką paprykę i oregano, po czym dodajemy ketchup. Po chwili wrzucamy ugotowaną komosę ryżową i starannie łączymy ją z pozostałymi składnikami.
Farsz doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wypełniamy nim odłożoną cukinię, uprzednio osuszając ja z wody, którą uwolniła. Pieczemy przez 20 minut, po czym posypujemy łódeczki startym na tarce serem żółtym i zapiekamy jeszcze przez kwadrans. Faszerowaną cukinię podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego.
Po inne pomysły na dania z cukinii zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzoną recepturę na pyszną niemiecką surówkę , a także pełną smaku i sycącą zupę krem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ania Starmach zdradziła patent na najsmaczniejszy domowy tarty chrzan. Obowiązkowy dodatek do wędlin
-
Jak zrobić schabowe z kością? Krótki poradnik, który wszystko wyjaśnia
Źródło: kuron.com