Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad
Zupa z cukinii jest pyszną sezonową propozycją obiadową. Danie jest proste w przygotowaniu, a koszty są niewielkie. Warto się skusić zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy cukinia jest łatwo dostępna. Rodzina będzie zachwycona.
Cukinia jest idealnym materiałem na zupę. Nie ma wyrazistego smaku, więc można ją dodać do każdego pożywnego kremu. Tym razem proponujemy przyrządzić ją z czosnkiem, cebulką i śmietanką. Prosta kombinacja jest wyjątkowo smaczna. Skusicie się?
Przepis na wyborną zupę z cukinii
Składniki:
1,5 litra bulionu warzywnego
1,2 kg cukinii
1-2 większe cebule
2-3 ząbki czosnku
pół szklanki śmietanki 30% lub roślinnego odpowiednika
sól i pieprz w ilości do smaku
Do podania:
boczek z tempehu
groszek ptysiowy
drobny makaron
Jak przyrządzić zupę z cukinii? Mamy prosty patent
Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki lub kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. W garnku z grubym rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy warzywo. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wrzucamy cukinię i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Całość zalewamy bulionem i gotujemy 5-10 minut. W tym czasie cukinia powinna zmięknąć. Garnek zdejmujemy z kuchenki i blendujemy zawartość na gładki krem.
Na koniec łączymy ją ze śmietaną, ostrożnie wlewając ją do kremu i cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Zupę z cukinią podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na cukinię. Szczególnie polecamy aromatyczne leczo z kukurydzą oraz cukinię zapiekaną z mięsem mielonym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze
Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak
Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci