Smakosze.pl
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

canva/etorres69

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

13 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zupa z cukinii jest pyszną sezonową propozycją obiadową. Danie jest proste w przygotowaniu, a koszty są niewielkie. Warto się skusić zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy cukinia jest łatwo dostępna. Rodzina będzie zachwycona.

Cukinia jest idealnym materiałem na zupę. Nie ma wyrazistego smaku, więc można ją dodać do każdego pożywnego kremu. Tym razem proponujemy przyrządzić ją z czosnkiem, cebulką i śmietanką. Prosta kombinacja jest wyjątkowo smaczna. Skusicie się?

zupa

Sposób babci Zosi na zabielanie zupy. Bez zwarzonej śmietany

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborną zupę z cukinii

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego

  • 1,2 kg cukinii

  • 1-2 większe cebule

  • 2-3 ząbki czosnku

  • pół szklanki śmietanki 30% lub roślinnego odpowiednika

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do podania:

  • boczek z tempehu

  • bagietka czosnkowa

  • groszek ptysiowy

  • drobny makaron

Jak przyrządzić zupę z cukinii? Mamy prosty patent

Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki lub kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. W garnku z grubym rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy warzywo. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wrzucamy cukinię i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Całość zalewamy bulionem i gotujemy 5-10 minut. W tym czasie cukinia powinna zmięknąć. Garnek zdejmujemy z kuchenki i blendujemy zawartość na gładki krem.

Na koniec łączymy ją ze śmietaną, ostrożnie wlewając ją do kremu i cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Zupę z cukinią podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na cukinię. Szczególnie polecamy aromatyczne leczo z kukurydzą oraz cukinię zapiekaną z mięsem mielonym.

Zupa z cukinii jest pyszna

canva/Lilechka75

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >