Smakosze.pl

canva/pixelshot

Niemiecka surówka z cukinii bije rekordy popularności. Orzeźwiający dodatek na upały

25 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niemiecka surówka z cukinii jest smakowitym sezonowym rarytasem. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak zachwyca. Tak orzeźwiający specjał idealnie sprawdzi się w upalne dni. Koniecznie spróbujcie.

Surówka z cukinii będzie przyjemnym urozmaiceniem domowego obiadu. Choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę, sezonowe warzywo może być jedzone na surowo, a w tej odsłonie smakuje wyśmienicie.

Niemiecka surówka jest lekka, soczysta i pełna aromatu. Pyszne połączenie octu jabłkowego, cukru i gorczycy sprawi, że warzywo delikatnie zmięknie i nabierze wyrazistego smaku. Całości dopełni świeży koperek. Spróbujecie?

Przepis na wyborną surówkę z cukinii

Składniki:
  • 500 g cukinii

  • 1 średnia cebula

  • 1 płaska łyżka cukru

  • 2-3 łyżki octu jabłkowego lub spirytusowego

  • pół łyżeczki ziaren białej gorczycy (opcjonalnie)

  • pół łyżeczki soli

  • świeży koperek wedle uznania

Jak przygotować surówkę z cukinii? Niemiecki rarytas jest niezwykle prosty

Cukinię myjemy, po czym kroimy ją w cienkie plastry np. przy pomocy mandoliny. Warzywo umieszczamy w misce. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany koperek. Wsypujemy cukier, gorczycę oraz sól.

Wlewamy również ocet. Całość mieszamy ze sobą, delikatnie ugniatając składniki. Naczynie z surówką przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dwie doby. Podajemy po ociepleniu. Pasuje do każdego obiadu.

Po inne przepisy na smakowite surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzony sposób na wyrazisty dodatek na bazie porów czy orzeźwiający rarytas z ogórków kiszonych .

Surówki z cukinii są pyszne
canva/PGStudija

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]