Niemiecka surówka z cukinii bije rekordy popularności. Orzeźwiający dodatek na upały
Niemiecka surówka z cukinii jest smakowitym sezonowym rarytasem. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak zachwyca. Tak orzeźwiający specjał idealnie sprawdzi się w upalne dni. Koniecznie spróbujcie.
Surówka z cukinii będzie przyjemnym urozmaiceniem domowego obiadu. Choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę, sezonowe warzywo może być jedzone na surowo, a w tej odsłonie smakuje wyśmienicie.
Niemiecka surówka jest lekka, soczysta i pełna aromatu. Pyszne połączenie octu jabłkowego, cukru i gorczycy sprawi, że warzywo delikatnie zmięknie i nabierze wyrazistego smaku. Całości dopełni świeży koperek. Spróbujecie?
Przepis na wyborną surówkę z cukinii
Składniki:
500 g cukinii
1 średnia cebula
1 płaska łyżka cukru
2-3 łyżki octu jabłkowego lub spirytusowego
pół łyżeczki ziaren białej gorczycy (opcjonalnie)
pół łyżeczki soli
świeży koperek wedle uznania
Jak przygotować surówkę z cukinii? Niemiecki rarytas jest niezwykle prosty
Cukinię myjemy, po czym kroimy ją w cienkie plastry np. przy pomocy mandoliny. Warzywo umieszczamy w misce. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany koperek. Wsypujemy cukier, gorczycę oraz sól.
Wlewamy również ocet. Całość mieszamy ze sobą, delikatnie ugniatając składniki. Naczynie z surówką przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dwie doby. Podajemy po ociepleniu. Pasuje do każdego obiadu.
Po inne przepisy na smakowite surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzony sposób na wyrazisty dodatek na bazie porów czy orzeźwiający rarytas z ogórków kiszonych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych. Smak jak za dawnych lat
Letnia wersja sałatki jarzynowej z jogurtem greckim i fasolką szparagową
Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Mamy garść praktycznych wskazówek