Kuroń pokazał, jak robi lekkie kotlety mielone. Zniewalają cudownym smakiem
Kotlety mielone z przepisu Jakuba Kuronia są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Sekretem idealnie soczystych kotletów jest mięso. Kuroń nie używa do ich przygotowania wieprzowiny, tylko mięsa z indyka. Dzięki temu kotlety są niezwykle delikatne i pełne smaku.
Przepis Jakuba Kuronia na kotlety mielone nie ma sobie równych. Kotlety wychodzą bardzo soczyste, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów z mięsa wieprzowego, a są od nich o wiele lżejsze i zdrowsze .
Sekretem doskonałego smaku tej potrawy są przyprawy. Kuroń doprawia kotlety cebulą startą na tarce i czosnkiem. Nie zapomina również o suszonym majeranku i oregano. Zioła rewelacyjnie łączą się z mięsem i resztą składników.
Kuroń kotlety mielone smaży na rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę, na złoty kolor. Pamiętajmy, aby smażyć kotlety partiami, w przeciwnym wypadku zaczną się dusić na patelni, a więc nie będą mieć chrupiącej skórki. Kotlety po usmażeniu przełóżmy na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.
Kotlety mielone z indyka według Jakuba Kuronia
Składniki:
-
50 dag mięsa mielonego z indyka
-
1 czerstwa kajzerka
-
mleko do namoczenia kajzerki
-
1 cebula
-
1 jajko
-
2-3 ząbki czosnku
-
1/2 łyżki suszonego majeranku
-
1/2 łyżki suszonego oregano
-
sól, pieprz
-
bułka tarta do panierowania
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone z indyka?
Kajzerkę namocz w mleku. Mięso przełóż do miski, wsyp sól, pieprz, majeranek, oregano i zacznij wyrabiać masę. Dodaj startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśniętą kajzerkę. Wbij jajko i wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą.
Z przygotowanej masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Do kotletów z indyka podaj ziemniaki gotowane, ziemniaczane puree lub puree z dyni .
Jako jarzynkę, wybierz ogórki kiszone, surówkę z kapusty pekińskiej , buraki z chrzanem lub mizerię z dodatkiem szczypiorku. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne, tanie i nic się nie zmarnuje
-
Jak najłatwiej obrać i oczyścić dynię? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Sposób na lekką, aksamitną jajecznicę. Zamiast tłuszczu użyj popularnego napoju
Źródło: kuron