Smakosze.pl Przepisy Kuroń pokazał, jak zrobić domowe bułki wrocławskie. To prostsze niż myślisz
fot. FB Jakub Kuroń / kuron.com.pl

Kuroń pokazał, jak zrobić domowe bułki wrocławskie. To prostsze niż myślisz

14 stycznia 2024

Domowe wypieki to chyba ukoronowanie osiągnieć kulinarnych każdego kucharza. Swój przepis na doskonałe białe bułki pszenne, tzw. wrocławskie, pokazał potomek zasłużonego kucharskiego rodu Jakub Kuroń.

Bułki wrocławskie na śniadanie

Chrupiące świeże pieczywo do śniadania to element idealnego poranka. Oczywiście, większość naszych dni zaczyna się w sposób daleki od ideału. Jakub Kuroń pochwalił się jednak sposobem, by przynajmniej ten jeden element mógł stać się częścią naszej codzienności. Przepis Kuronia na bułki pszenne wymaga ok. pół godziny pracy , a po wyrośnięciu ciasta – jeszcze 20 minut w piekarniku.

Wystarczyło składniki wcześniej przygotować i całość [poszła] bardzo sprawnie - przekonuje kucharz.

bułki wrocławskie
fot. kuron.com.pl
Zdrowsze jest jajko na miękko czy na twardo? Mało kto wybierze dobrze

Bułki wg Jakuba Kuronia

W przepisie używamy pełnotłustego mleka i świeżych drożdży. Bułka wrocławska to odmiana jasna pszenna, Kuroń proponuje więc mąkę typu 550.

Składniki

  • 100 ml mleka pełnotłustego 3,2%
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 60 g masła

Pieczemy bułki wrocławskie

Mleko delikatnie podgrzewamy, przelewamy do miseczki i dodajemy pokruszone świeże drożdże, połowę masła i cukier. Mieszamy składniki i odstawiamy na chwilę na bok.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy niecałą szklankę wody i przygotowany wcześniej zaczyn oraz pozostałą część masła. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką i wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 min .

Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części . Z każdej z nich formujemy kulkę i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 40 minut wyrastania. Po upływie tego czasu przekładamy bułki na blachę do pieczenia, nakrawamy lekko od góry i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni . Takie bułki smakują idealnie tuż po wyjęciu z pieca.

bułeczka

Nie uwierzysz, ile w tym roku kosztuje 1 pączek u Gessler. Cena jak z kosmosu
Wrzuć liście laurowe do „karmelu” na patelni. Zyskasz syrop, który pomoże w przykrej dolegliwości
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy