Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wrzuć liście laurowe do „karmelu” na patelni. Zyskasz syrop, który pomoże w przykrej dolegliwości
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.01.2024 12:31

Wrzuć liście laurowe do „karmelu” na patelni. Zyskasz syrop, który pomoże w przykrej dolegliwości

liście laurowe
Canva/janzwolinski

Liście laurowe dodajemy do bigosu i rozmaitych zup. Jednak warto je wykorzystać w nieco inny sposób. Ten sprawi, że liście laurowe postawią nas na nogi i pomogą pozbyć się dokuczliwej dolegliwości. Zrób syrop i znów się ciesz zdrowiem. 

Liście laurowe nie tylko do mięs i zup

Liście laurowe często stosujemy w kuchni. Dodają one smaku i aromatu mięsom, zupom i bigosowi. Jednak ta powszechnie stosowana w kuchni przyprawa ma też właściwości napotne i oczyszczające. Te szczególnie przydatne będą w sezonie jesienno-zimowym. 

Liście laurowe działają też moczopędnie i nawilżają gardło. To przynosi ulgę podczas uporczywego kaszlu. Dlatego warto z liści laurowych przyrządzić syrop. Stosujmy go podczas infekcji, bo jest on nawet bardziej skuteczny od popularnego syropu z cebuli. 

liście laurowe
Canva/klenova
Przenigdy nie dodawaj go do gorącej herbaty. Lepiej odczekać klika chwil

Syrop pomaga wrócić do zdrowia

Syrop z liści laurowych, który robi się na bazie karmelu, warto stosować, gdy zaczyna się infekcja. Jeśli czujecie się niewyraźnie, sięgnijcie po ten specyfik. Ten syrop złagodzi uporczywy kaszel, rozrzedzi zalegająca wydzielinę i pomoże w jej odksztuszaniu. Nawilży też gardło i złagodzi stany zapalne.

Ten syrop wykazuje też działanie bakteriobójcze i pomaga zmniejszyć gorączkę. Oprócz tego wspiera trawienie i pracę wątroby. Obniża też ciśnienie krwi i przynosi ulgę w migrenach. Należy pamiętać, że liście laurowe działają na organizm w sposób intensywny. Warto, więc zachować umiar. Karmel sprawi, że syrop z liści laurowych będzie lepiej smakował. 

Jak zrobić syrop z liści laurowych, cytryny i cukru?

Składniki:

  • 8 liści laurowych
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie syropu zacznijcie od namoczenia liści laurowych w niewielkiej ilości wody. Moczcie je około 10 minut, potem opłuczcie i osuszcie. Wyszorujcie cytrynę i wyciśnijcie z niej sok. Wsypcie cukier na suchą patelnię, podgrzejcie i rozpuśćcie. Gdy powstanie karmel, wlejcie wodę, dodajcie liście laurowe i gotujcie ok. 10 minut. Syrop powinien zgęstnieć, a potem go ostudźcie. 

Następnie wyjmijcie liście laurowe, przelejcie do czystego słoika i dolejcie sok z cytryny. Zakręćcie słoik i kilkakrotnie potrząśnijcie. Odstawcie na dobę w ciemne miejsce. W czasie infekcji pijcie go maksymalnie 2- 3 razy dziennie po 1 łyżeczce. Osoby, które biorą leki na krzepnięcie krwi lub są przed operacjami, nie powinny go stosować. Pisaliśmy, co zrobić, gdy placki ziemniaczane rozpadają się na patelni. Polecaliśmy też przepis na zupę, która syci i rozgrzewa. 

liście laurowe
Canva/bdspnimage

Źródło: przyslijprzepis.pl