Smakosze.pl Przepisy Kuroń robi ogórki małosolne bez kamionki i słoika. Cudowny i niewiarygodnie szybki patent
canva/oksix

Kuroń robi ogórki małosolne bez kamionki i słoika. Cudowny i niewiarygodnie szybki patent

16 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sprawdźcie, jak Jasiek Kuroń robi ogórki małosolne bez kamionki i słoika. Ma na nie inny, c cudowny patent. Jest nim torebka strunowa. Dzięki niej nastawione ogórki zajmują mało miejsca i nie trzeba się martwić, że wykipi zalewa. Tych ogórków nie zalewa się bowiem solanką.

Ogórki małosolne są typowym, sezonowym przysmakiem. Są chrupiące i pyszne i trudno ich sobie odmówić. A ich przygotowanie jest naprawdę proste, choć można to zrobić na kilka sposobów.

By nastawić klasyczne ogórki małosolne, ogórki układa się w słoiku lub kamionce, dodaje przyprawy i całość zalewa się solanką. Jednak Jasiek Kuroń proponuje przygotować małosolne na sucho, w torebce strunowej. Taką kiszonkę możecie nastawić nawet na wakacjach.

Przepis Kuronia na ogórki małosolne

Składniki:

  • 50 dag małych ogórków

  • kawałek świeżego chrzanu

  • 5 ząbków czosnku

  • 4 listki laurowe

  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka gorczycy

  • 2 liście chrzanu

  • gałązka kopru z nasionami

  • sól

  • torebka strunowa

Przygotowanie ogórków małosolnych

Ogórki umyj, osusz, odkrój końcówki, by przyspieszyć ich kiszenie. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki. Chrzan obierz, też pokrój w plasterki.

Do torebki strunowej włóż ogórki, dodaj czubatą łyżeczkę soli, a także chrzan, czosnek, listki laurowe, ziarna pieprzu i gorczycy oraz liście chrzanu i koper.

Torebkę szczelnie zamknij i całość wstrząśnij, by składniki równomiernie się w niej rozłożyły. Zamkniętą torebkę włóż na 20 godzin do lodówki.

W czasie, gdy ogórki leżą w lodówce 2-3 razy je przemieszaj lub przynajmniej odwróć torebkę, tak by ogórki równomiernie przeszły przyprawami.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na idealną zalewę do ogórków małosolnych , a także na surówkę z ogórków małosolnych .

ogórki
canva/xxmmxx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TikTok/jasiek_kuron_gotuje

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy