Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia zawsze dodawała do małosolnych kawałek chleba. Powód wprawił mnie w osłupienie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.05.2024 17:46

Babcia zawsze dodawała do małosolnych kawałek chleba. Powód wprawił mnie w osłupienie

ogórki małosolne
Fot. Canva/aleksandranaumenko, Ivan Peplov

Ogórki małosolne są prawdziwym przysmakiem. Te domowej roboty z przepisu mojej babci wychodzą najlepsze. Wszystko dzięki kawałkowi chleba, który trzeba włożyć do słoika. Powód ucieszy niejednego smakosza. 

Ogórki małosolne, czyli smak i zdrowie na talerzu

Zawsze czekam z utęsknieniem na wiosnę. Wszystko dlatego, że wtedy zaczynam robić ogórki małosolne. Są pyszne, chrupiące i kuszą świeżością. Pasują do niemal wszystkich dań obiadowych, ale robię z nich też sałatki i chrupię bez dodatków. 

Zawsze wychodzą mi tak, że palce lizać. Przepis na ogórki małosolne mam od mojej babci. Seniorka o kuchni wie dosłownie wszystko. Do słoika z ogórkami wkłada kawałek chleba razowego. Tak samo robię, a powód może zaskakiwać. Okazuje się, że dzięki temu proces fermentacji przebiega szybciej. Poniżej znajdziesz przepis na ogórki małosolne z przepisu babci. 

ogórki
Fot. Canva/Olga Lepeshkina
Biorę liść kapusty i smażę z jajkiem. Po chwili mam placek, w który mogę wszystko zawinąć

Jak zrobić ogórki małosolne z chlebem razowym?

Składniki:

  • 2 ½ kg ogórków gruntowych
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 kromki chleba razowego
  • 6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek kopru

Ogórki dokładnie umyj, usuń ogonki jeśli trzeba. Opłucz koper, obierz ząbki czosnku. Przygotuj słoiki, te powinny być wcześniej wyparzone. Włóż do nich ząbki czosnku, koper i ogórki.  Teraz zajmij się zalewą. Wlej wodę do garnka, wsyp sól, cukier i wszystko zagotuj.

 Kromki chleba podziel na mniejsze kawałki, zalewę przelej do słoików,  na wierzch dołóż kawałki chleba. Ogórki odstaw na kilka dni do ukiszenia. Nawet już po 2 dniach będziesz się cieszyć pysznym smakiem ogórków małosolnych. 

Ogórki małosolne kuszą smakiem

Ogórki małosolne wychodzą chrupiące i mają smak po prostu idealny. To zasługa dodania kawałków chleba razowego do słoików. Ten dodatek sprawia też, że ogórki małosolne szybciej się ukiszą i prędzej trafią na nasze talerze.

Sposób babci polecam każdemu smakoszowi. Przepis jest sprawdzony i gwarantuje wyborny efekt. Spróbuj, a się przekonasz. Tak smacznych ogórków małosolnych jeszcze nie jadłeś. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by kluski śląskie wyszły mięciutkie jak nigdy dotąd. Polecaliśmy przepis na zupę, która smakuje i odchudza. 

ogórki
Fot. Canva/olegganko

Źródło: pysznosci.pl