Smakosze.pl

Canva / WDnet Studio

Jak zrobić idealną zalewę do ogórków małosolnych?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Ogórki małosolne są jednym z największych szlagierów polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby zajadać je nieustannie. Każdy, kto przyrządza samodzielnie ogórki małosolne, powinien wiedzieć, jak zrobić idealną zalewę. Na litr wody należy dodać łyżkę soli.

Bez dwóch zdań ogórki małosolne można uznać za kultowy przysmak, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Sekret idealnego specjału tkwi w zalewie. Kluczowe są odpowiednie proporcje. Jednak należy także pamiętać o użyciu niezastąpionych dodatków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Idealna zalewa na ogórki małosolne

Smakowite ogórki małosolne cieszą się ogromną popularnością. Istnieje wiele receptur na ten swojski specjał. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis Ani Starmach . Dziś pod lupę weźmiemy kwestie związane z zalewą i dodatkami do ogórków.

Gdy przygotowujemy zalewę na ogórki małosolne, koniecznie pamiętajmy o zastosowaniu odpowiednich proporcji wody i soli. Na litr płynu powinna przypadać łyżka przyprawy. Takich wytycznych przestrzegają najbardziej doświadczeni smakosze.

Zanim ogórki zalejemy mieszanką, musimy przygotować ją w należyty sposób. Wodę przelewamy do garnka i dodajemy do niej sól. Całość podgrzewamy. Przyprawa powinna się całkowicie w niej rozpuścić. Do słoików przelewamy gorącą zalewę.

Oczywiście zalewa nie jest jedynym czynnikiem, który gwarantuje nam sukces podczas przyrządzania ogórków małosolnych. Warto również uwzględnić to, jakie dodatki lądują w naszych słoikach.

Ogórki małosolne jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Nie od dziś wiadomo, że u boku ogórków oprócz zalewy muszą zagościć jeszcze inne dodatki. Wśród nich nie powinno zabraknąć korzenia chrzanu i jego liści, nieobranych ząbków czosnku oraz gałązek kopru.

Warto również wzbogacić ogórki małosolne o liście laurowe. Jednak nie zaszkodzi dodać mniej oczywistych dodatków. Pozytywnie na smak naszych domowych specjałów wpłyną między innymi liście dębu i wiśni.

Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą dodać do słoika odrobinę papryki w proszku i czarnego pieprzu. Godne uwagi jest również ziele angielskie. Co zrobić, by ogórki małosolne zachwycały chrupkością ?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje; Poradnik Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >