Jak zrobić idealną zalewę do ogórków małosolnych?
Ogórki małosolne są jednym z największych szlagierów polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby zajadać je nieustannie. Każdy, kto przyrządza samodzielnie ogórki małosolne, powinien wiedzieć, jak zrobić idealną zalewę. Na litr wody należy dodać łyżkę soli.
Bez dwóch zdań ogórki małosolne można uznać za kultowy przysmak, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Sekret idealnego specjału tkwi w zalewie. Kluczowe są odpowiednie proporcje. Jednak należy także pamiętać o użyciu niezastąpionych dodatków.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Idealna zalewa na ogórki małosolne
Smakowite ogórki małosolne cieszą się ogromną popularnością. Istnieje wiele receptur na ten swojski specjał. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis Ani Starmach. Dziś pod lupę weźmiemy kwestie związane z zalewą i dodatkami do ogórków.
Gdy przygotowujemy zalewę na ogórki małosolne, koniecznie pamiętajmy o zastosowaniu odpowiednich proporcji wody i soli. Na litr płynu powinna przypadać łyżka przyprawy. Takich wytycznych przestrzegają najbardziej doświadczeni smakosze.
Zanim ogórki zalejemy mieszanką, musimy przygotować ją w należyty sposób. Wodę przelewamy do garnka i dodajemy do niej sól. Całość podgrzewamy. Przyprawa powinna się całkowicie w niej rozpuścić. Do słoików przelewamy gorącą zalewę.
Oczywiście zalewa nie jest jedynym czynnikiem, który gwarantuje nam sukces podczas przyrządzania ogórków małosolnych. Warto również uwzględnić to, jakie dodatki lądują w naszych słoikach.
Ogórki małosolne jeszcze nigdy nie były tak pyszne
Nie od dziś wiadomo, że u boku ogórków oprócz zalewy muszą zagościć jeszcze inne dodatki. Wśród nich nie powinno zabraknąć korzenia chrzanu i jego liści, nieobranych ząbków czosnku oraz gałązek kopru.
Warto również wzbogacić ogórki małosolne o liście laurowe. Jednak nie zaszkodzi dodać mniej oczywistych dodatków. Pozytywnie na smak naszych domowych specjałów wpłyną między innymi liście dębu i wiśni.
Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą dodać do słoika odrobinę papryki w proszku i czarnego pieprzu. Godne uwagi jest również ziele angielskie. Co zrobić, by ogórki małosolne zachwycały chrupkością?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje; Poradnik Zdrowie