Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Zdradzamy najlepszy przepis

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Zdradzamy najlepszy przepis

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
canva/YelenaYemchuk

Chrupiące placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na sycący obiad lub wczesną kolację. Przygotowane z mieszanki warzyw ścieranych na oczkach tarki o różnych rozmiarach danie będzie miało mięciutkie wnętrze i pozostanie przyjemnie kruche z zewnątrz. Koniecznie wypróbujcie ten patent — jest niezawodny.

Chrupiące placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Tym razem proponujemy wam przetestowanie triku, dzięki któremu wyjdą miękkie i chrupiące jednocześnie. Połączcie dwa rodzaje tartych ziemniaków, a efekt przyjemnie was zaskoczy.

Przepis na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • pół większej cebuli

  • 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

  • 2 jaja lub 2 łyżki mielone siemię lnianego i 6 łyżek wrzątku

  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatki do podania:

  • kefir

  • kwaśna śmietana

  • wędzony łosoś w plastrach

  • sos grzybowy

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych:

Ziemniaki obieramy i starannie myjemy. 3/4 porcji warzyw ścieramy na tarce o większych oczkach. Pozostałe rozdrabniamy, korzystając z urządzenia o niewielkich oczkach lub robota kuchennego, który zmieli je na papkę.

Cebulę również pozbawiamy zewnętrznej osłonki i siekamy. Łączymy warzywa w dużej misce, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli go używamy. Dodajemy jajka lub kleik z siemienia lnianego.

Na koniec wsypujemy mąkę. Masę mieszamy, po czym doprawiamy ją solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju. Łyżką wykładamy porcje warzyw i formujemy niezbyt duże, owalne placki.

Smażymy je po kilka minut z każdej strony. Chrupiące placki ziemniaczane będą gotowe, gdy delikatnie się zrumienią. Podajemy je z wybranymi dodatkami lub zajadamy solo. Smacznego.

Po więcej pomysłów na smakowite placki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. smakowitą recepturę na rarytas z cukinii, który przygotujecie bez dodatku jajek. Być może skuszą was też delikatne placuszki z kalarepy.

Chrupiące placki ziemniaczane skuszą każdego
canva/Christian Fischer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska, kwestiasmaku