Smakosze.pl
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

canva/YelenaYemchuk

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Zdradzamy najlepszy przepis

17 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Chrupiące placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na sycący obiad lub wczesną kolację. Przygotowane z mieszanki warzyw ścieranych na oczkach tarki o różnych rozmiarach danie będzie miało mięciutkie wnętrze i pozostanie przyjemnie kruche z zewnątrz. Koniecznie wypróbujcie ten patent — jest niezawodny.

Chrupiące placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Tym razem proponujemy wam przetestowanie triku, dzięki któremu wyjdą miękkie i chrupiące jednocześnie. Połączcie dwa rodzaje tartych ziemniaków, a efekt przyjemnie was zaskoczy.

Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit

Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit. Smakują jak na obiedzie u mamy

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • pół większej cebuli

  • 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

  • 2 jaja lub 2 łyżki mielone siemię lnianego i 6 łyżek wrzątku

  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatki do podania:

  • kefir

  • kwaśna śmietana

  • wędzony łosoś w plastrach

  • sos grzybowy

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych:

Ziemniaki obieramy i starannie myjemy. 3/4 porcji warzyw ścieramy na tarce o większych oczkach. Pozostałe rozdrabniamy, korzystając z urządzenia o niewielkich oczkach lub robota kuchennego, który zmieli je na papkę.

Cebulę również pozbawiamy zewnętrznej osłonki i siekamy. Łączymy warzywa w dużej misce, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli go używamy. Dodajemy jajka lub kleik z siemienia lnianego.

Na koniec wsypujemy mąkę. Masę mieszamy, po czym doprawiamy ją solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju. Łyżką wykładamy porcje warzyw i formujemy niezbyt duże, owalne placki.

Smażymy je po kilka minut z każdej strony. Chrupiące placki ziemniaczane będą gotowe, gdy delikatnie się zrumienią. Podajemy je z wybranymi dodatkami lub zajadamy solo. Smacznego.

Po więcej pomysłów na smakowite placki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. smakowitą recepturę na rarytas z cukinii, który przygotujecie bez dodatku jajek. Być może skuszą was też delikatne placuszki z kalarepy.

Chrupiące placki ziemniaczane skuszą każdego

canva/Christian Fischer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska, kwestiasmaku

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >