Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Zdradzamy najlepszy przepis
Chrupiące placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na sycący obiad lub wczesną kolację. Przygotowane z mieszanki warzyw ścieranych na oczkach tarki o różnych rozmiarach danie będzie miało mięciutkie wnętrze i pozostanie przyjemnie kruche z zewnątrz. Koniecznie wypróbujcie ten patent — jest niezawodny.
Chrupiące placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Tym razem proponujemy wam przetestowanie triku, dzięki któremu wyjdą miękkie i chrupiące jednocześnie. Połączcie dwa rodzaje tartych ziemniaków, a efekt przyjemnie was zaskoczy.
Przepis na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane
Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków
pół większej cebuli
3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
2 jaja lub 2 łyżki mielone siemię lnianego i 6 łyżek wrzątku
1 czubata łyżka mąki pszennej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Dodatki do podania:
kefir
kwaśna śmietana
wędzony łosoś w plastrach
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych:
Ziemniaki obieramy i starannie myjemy. 3/4 porcji warzyw ścieramy na tarce o większych oczkach. Pozostałe rozdrabniamy, korzystając z urządzenia o niewielkich oczkach lub robota kuchennego, który zmieli je na papkę.
Cebulę również pozbawiamy zewnętrznej osłonki i siekamy. Łączymy warzywa w dużej misce, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli go używamy. Dodajemy jajka lub kleik z siemienia lnianego.
Na koniec wsypujemy mąkę. Masę mieszamy, po czym doprawiamy ją solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju. Łyżką wykładamy porcje warzyw i formujemy niezbyt duże, owalne placki.
Smażymy je po kilka minut z każdej strony. Chrupiące placki ziemniaczane będą gotowe, gdy delikatnie się zrumienią. Podajemy je z wybranymi dodatkami lub zajadamy solo. Smacznego.
Po więcej pomysłów na smakowite placki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. smakowitą recepturę na rarytas z cukinii, który przygotujecie bez dodatku jajek. Być może skuszą was też delikatne placuszki z kalarepy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne? 1 nie kupuj pod żadnym pozorem
Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość
Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?
Źródło: kulinarnapolska, kwestiasmaku