Ile czasu gotować kukurydzę? Przez 1 błąd ziarna będą twarde i łykowate
Zastanawialiście się kiedyś ile czasu gotować kukurydzę zakupioną na targu? Jeśli brak tej wiedzy powstrzymywał was przed spróbowaniem warzywa w sezonie, tym razem będziecie mogli się na nią skusić. Najczęstszym błędem w jej przyrządzaniu jest bowiem zbyt długie podgrzewanie warzywa. Gotowane maksymalnie przez kwadrans ziarna będą miękkie i smaczne.
Ile czasu gotować kukurydzę? To pytanie z pewnością zadawał sobie każdy smakosz, który choć raz chciał spróbować świeżego warzywa, zamiast sięgać po to z puszki. Dobrze przyrządzenie tego smakołyku wcale nie jest proste. Podpowiadamy, co zrobić, by uniknąć przykrych niespodzianek.
Wiemy, ile czasu gotować kukurydzę
Czas przyrządzania warzywa jest kluczowy dla jego smaku i tekstury. Zbyt długo gotowana kukurydza staje się bowiem twarda i łykowata. Optymalny czas obróbki termicznej to kwadrans liczony od momentu, gdy woda, do której ją wrzuciliśmy, ponownie zawrze.
Płyn, w którym gotujemy warzywo, powinien być pozbawiony dodatków. Sól bowiem również przyczynia się do uzyskania niesmacznych ziaren i dodajemy ją później. Jedyną dopuszczalną przyprawą jest cukier. Ze względów zdrowotnych warto jednak z niego zrezygnować.
Pamiętajmy, by przed gotowaniem dokładnie oczyścić warzywo z liści i znajdujących się przy ziarnach „włosków”. Kukurydze zawsze gotujemy w dużym garnku, w którym cała się zanurzy i będzie mogła swobodnie pływać. Dzięki temu unikniemy jej miejscowego niedogotowania.
Jak podać ugotowaną kukurydzę?
Ciepłe i odsączone warzywo doskonale smakuje w prostej wersji z solą i masłem. Wystarczy oprószyć je przyprawą i posmarować odrobiną tłuszczu. W zdrowszej wersji warto sięgnąć po oliwę z oliwek z dodatkiem ziół.
Pasować będą nawet te najpopularniejsze takie jak natka pietruszki kopek czy świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek. Warto też dodać rozdrobnione orzechy włoskie.
Wiedząc już ile gotować kukurydzę, sprawdźcie jakie dania możecie z niej przyrządzić. Szczególnie polecamy pyszne placki na ostro. Smaczna będzie również w surówce z porem i warzywnym leczo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pani Dorota pokazała, jak najlepiej ugotować bób i z czym go podawać
Czy można robić gołąbki z młodej kapusty? Pani Mariola radzi wyłożyć dno garnka liśćmi
Przy robieniu ogórków kiszonych musisz spełnić siedem warunków, wtedy będą najlepsze
Źródło: winiary, jakgotowac