Smakosze.pl
Ile czasu gotować kukurydzę?

canva/Supakiat_ta

Ile czasu gotować kukurydzę? Przez 1 błąd ziarna będą twarde i łykowate

17 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zastanawialiście się kiedyś ile czasu gotować kukurydzę zakupioną na targu? Jeśli brak tej wiedzy powstrzymywał was przed spróbowaniem warzywa w sezonie, tym razem będziecie mogli się na nią skusić. Najczęstszym błędem w jej przyrządzaniu jest bowiem zbyt długie podgrzewanie warzywa. Gotowane maksymalnie przez kwadrans ziarna będą miękkie i smaczne.

Ile czasu gotować kukurydzę? To pytanie z pewnością zadawał sobie każdy smakosz, który choć raz chciał spróbować świeżego warzywa, zamiast sięgać po to z puszki. Dobrze przyrządzenie tego smakołyku wcale nie jest proste. Podpowiadamy, co zrobić, by uniknąć przykrych niespodzianek.

Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami

Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami. Puszysty przysmak o smaku lata

CZYTAJ DALEJ

Wiemy, ile czasu gotować kukurydzę

Czas przyrządzania warzywa jest kluczowy dla jego smaku i tekstury. Zbyt długo gotowana kukurydza staje się bowiem twarda i łykowata. Optymalny czas obróbki termicznej to kwadrans liczony od momentu, gdy woda, do której ją wrzuciliśmy, ponownie zawrze.

Płyn, w którym gotujemy warzywo, powinien być pozbawiony dodatków. Sól bowiem również przyczynia się do uzyskania niesmacznych ziaren i dodajemy ją później. Jedyną dopuszczalną przyprawą jest cukier. Ze względów zdrowotnych warto jednak z niego zrezygnować.

Pamiętajmy, by przed gotowaniem dokładnie oczyścić warzywo z liści i znajdujących się przy ziarnach „włosków”. Kukurydze zawsze gotujemy w dużym garnku, w którym cała się zanurzy i będzie mogła swobodnie pływać. Dzięki temu unikniemy jej miejscowego niedogotowania.

Jak podać ugotowaną kukurydzę?

Ciepłe i odsączone warzywo doskonale smakuje w prostej wersji z solą i masłem. Wystarczy oprószyć je przyprawą i posmarować odrobiną tłuszczu. W zdrowszej wersji warto sięgnąć po oliwę z oliwek z dodatkiem ziół.

Pasować będą nawet te najpopularniejsze takie jak natka pietruszki kopek czy świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek. Warto też dodać rozdrobnione orzechy włoskie.

Wiedząc już ile gotować kukurydzę, sprawdźcie jakie dania możecie z niej przyrządzić. Szczególnie polecamy pyszne placki na ostro. Smaczna będzie również w surówce z porem i warzywnym leczo.

Gotowana kukurydza pasuje do wielu dań

canva/milanfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, jakgotowac

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >