Kuroń znalazł prosty sposób na bardziej chrupiące placki ziemniaczane. Nie zgadniesz, co do nich dodaje
Sposobów na przygotowanie placków ziemniaczanych jest tyle samo, ile osób mierzących się z tym daniem. A wiecie, jaką sztuczkę na placki stosuje znany polski kucharz, Jakub Kuroń? Otóż dodaje on do ciasta solidną porcję startego, żółtego sera. Brzmi obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej.
Ciasto na placki ziemniaczane daje nam pewną dowolność, jeśli chodzi o rozmaite dodatki. Jakub Kuroń proponuje oryginalny i intensywny w smaku składnik, jakim jest tarty kozi ser. Dzięki niemu możemy zmienić nieco pospolite placki ziemniaczane w wykwintny i elegancki poczęstunek.
Przepis na placki ziemniaczane z kozim serem
Składniki:
-
70 dag ziemniaków
-
1 mała cebula
-
10 dag twardego koziego sera np. dojrzewającego lub innego twardego sera
-
2 jajka
-
3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków — im bardziej wodniste, tym więcej mąki trzeba dodać)
-
sól
-
pieprz
-
olej do smażenia
Dodatki:
-
150 g wędzonego łososia
-
10 pomidorków koktajlowych
-
kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
-
kwaśna śmietana
Chrupiące placki ziemniaczane według Jakuba Kuronia
Ziemniaki na placki ziemniaczane oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodaj straty ser kozi, mąkę oraz jajka . Wymieszaj oraz dopraw do smaku solą i pieprzem .
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Usmażone placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego .
Gotowe placki ziemniaczane podawaj z plastrami wędzonego łososia . Na wierzch ryby połóż cząstki pomidorków koktajlowych , dodaj trochę koperku i posyp całość odrobiną startego sera . Na koniec udekoruj placki ziemniaczane kleksem kwaśnej śmietany . Oryginalny dodatek do placków ziemniaczanych stanowi kiszona kapusta . Spróbuj koniecznie obłędnych placków a'la pizza .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy trzeba obierać maślaki? Rozwiewamy wątpliwości nie tylko grzybiarzy
-
Niezawodny przepis na drobiowe kotlety dewolaj. Szefowa kuchni zdradza sprytny sposób
-
Jak ugotować wiejski rosół jak u babci? Istotne są nie tylko składniki
Źródło: newsy.gotujmy