Smakosze.pl Przepisy Kuroń znalazł prosty sposób na bardziej chrupiące placki ziemniaczane. Nie zgadniesz, co do nich dodaje
Canva / Tanya145

Kuroń znalazł prosty sposób na bardziej chrupiące placki ziemniaczane. Nie zgadniesz, co do nich dodaje

18 września 2022

Sposobów na przygotowanie placków ziemniaczanych jest tyle samo, ile osób mierzących się z tym daniem. A wiecie, jaką sztuczkę na placki stosuje znany polski kucharz, Jakub Kuroń? Otóż dodaje on do ciasta solidną porcję startego, żółtego sera. Brzmi obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej.

Ciasto na placki ziemniaczane daje nam pewną dowolność, jeśli chodzi o rozmaite dodatki. Jakub Kuroń proponuje oryginalny i intensywny w smaku składnik, jakim jest tarty kozi ser. Dzięki niemu możemy zmienić nieco pospolite placki ziemniaczane w wykwintny i elegancki poczęstunek.

Przepis na placki ziemniaczane z kozim serem

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków

  • 1 mała cebula

  • 10 dag twardego koziego sera np. dojrzewającego lub innego twardego sera

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków — im bardziej wodniste, tym więcej mąki trzeba dodać)

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Dodatki:

  • 150 g wędzonego łososia

  • 10 pomidorków koktajlowych

  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki

  • kwaśna śmietana

Chrupiące placki ziemniaczane według Jakuba Kuronia

Ziemniaki na placki ziemniaczane oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodaj straty ser kozi, mąkę oraz jajka . Wymieszaj oraz dopraw do smaku solą i pieprzem .

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Usmażone placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego .

Gotowe placki ziemniaczane podawaj z plastrami wędzonego łososia . Na wierzch ryby połóż cząstki pomidorków koktajlowych , dodaj trochę koperku i posyp całość odrobiną startego sera . Na koniec udekoruj placki ziemniaczane kleksem kwaśnej śmietany . Oryginalny dodatek do placków ziemniaczanych stanowi kiszona kapusta . Spróbuj koniecznie obłędnych placków a'la pizza .

Canva / Q_Saba
Canva / Q_Saba

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy