Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszne placki ziemniaczane z kapustą kiszoną. 100 razy lepsze od klasycznych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.07.2022 14:29

Przepyszne placki ziemniaczane z kapustą kiszoną. 100 razy lepsze od klasycznych

Przepyszne placki ziemniaczane z kapustą kiszoną. 100 razy lepsze od klasycznych
canva/Mariha-kitchen

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną są pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Soczyste placki doprawione majerankiem mają pyszną, chrupiącą skórkę i dosłownie rozpływają się w ustach. Kapusta kiszona niesamowicie podkręca smak całego dania.

Przepisów na placki ziemniaczane jest bardzo wiele. Jedni robią je wyłącznie z ziemniaków, inni dodają marchewkę, cebulę, cukinię i inne warzywa. Moim absolutnym faworytem są natomiast placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, koniecznie musisz ich spróbować.

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną są bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy 30 minut i kilka podstawowych składników, a danie będzie gotowe. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju, jeśli olej będzie za zimny, placki zaczną go wchłaniać i będą bardzo tłuste.

Do placków ziemniaczanych z kapustą kiszoną wykorzystaj najlepiej domową kiszonkę. Jeśli chcesz jednak zrobić je z gotowego produktu, zawsze wybieraj kapustę z drewnianych beczek lub taką, która jest biała i ma mały skład. Jeśli kapusta ma ciemny kolor lub pachnie octem, nie kupuj jej, taki produkt zepsuje całe danie.

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą, nie ma smaczniejszych

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 300 g kiszonej kapusty

  • szczypta majeranku

  • cebula

  • 2- 4 łyżki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1,5 łyżeczki soli

  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane z kapustą kiszoną? Będą gotowe w 30 minut

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw na chwilę, następnie odsącz je z nadmiaru wody. Do ziemniaków dodaj startą na tarce cebulę, posiekaną kapustę kiszoną, sól, majeranek, wbij jajka.

Do masy wsyp najpierw 2 łyżki mąki, jeśli będzie za rzadka, dosyp jeszcze trochę. Placki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, smacznego.

Z kiszonej kapusty ugotujesz również wyśmienity bigos myśliwski. Doskonałym pomysłem na szybki i tani obiad są również kotlety z kiszonej kapusty przepisu Tomasza Strzelczyka.

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
canva/daffodilred

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: