Smakosze.pl Przepisy Łączę jajka z uwielbianą rybą. To smarowidło do kanapek nie ma sobie równych
Fot. Canva/arfo

Łączę jajka z uwielbianą rybą. To smarowidło do kanapek nie ma sobie równych

19 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kanapki mogą smakować jeszcze lepiej. Poznaj przepis i przygotuj według niego najlepszą pastę z jajek. Temu smakowi nikt się nie oprze, a przysmak będziesz przyrządzać bardzo często.

Smarowidło do kanapek, czyli prostota spotyka smak

Past z jajek nikomu nie trzeba przedstawić. Na ich popularność wpływa smak, niski koszt przygotowania, a przede wszystkim – łatwość wykonania. Okazuje się, że znany przepis można nieco urozmaicić i do smarowidła dodać tuńczyka z puszki. Przysmak wyjdzie o wiele bardziej treściwy i smaczniejszy.

O tym, jak przygotować smarowidło na kanapki z tuńczykiem, dowiesz się z umieszczonego w dalszej części przepisu . Zanim poznasz instrukcje, sprawdź także, jakie produkty będą niezbędne.

jajka.jpg
Fot. Canva
Weź śledzie i zalej je miodem. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

Jajka i tuńczyk

Choć głównymi składnikami tej pasty są jajka i tuńczyk, niezbędne będą także inne produkty. To poprzez ich połączenie powstanie pasta o doskonałej konsystencji i smaku. Produktów jest kilka, ale nie kosztują zbyt wiele, więc przysmak przygotujesz za grosze. Niektóre składniki możesz mieć w swojej kuchni dlatego, zanim wybierzesz się na zakupy, sprawdź listę produktów.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżeczki masła
  • majonez
  • pieprz
  • sól
tuńczyk.jpg
Fot. Canva

Przepis na smarowidło do kanapek z tuńczyka

Przygotowanie pasty rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie w drobną kostkę posiekaj cebulę. Do miski przełóż masło oraz pokrojone jajka. Składniki zblenduj na jednolitą masę.

Dodaj tuńczyka, cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki. Ogórki konserwowe drobno posiekaj w kostkę. Do pozostałych składników wsyp ogórki i dodaj majonez. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową pastą posmaruj kanapki i podawaj na kolację, na śniadanie lub na inną okazję, bo zawsze zachwyca smakiem.

kanapki z pastą.jpg
Fot. Canva/arfo
Zbadali paprykę w polskich sklepach. Wyniki kontroli szokują
Biorę goździki i płyn do mycia naczyń. Ten patent zasługuje na medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy