Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babka wielkanocna Strzelczyka to mistrzostwo smaku. Lepszej nie jadłem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.03.2025 14:46

Babka wielkanocna Strzelczyka to mistrzostwo smaku. Lepszej nie jadłem

babka
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Kiedy zbliżają się święta Wielkiejnocy, każdy kucharz stara się mieć dla nas przepis na tradycyjne dania na ten okres. Nie inaczej jest u Tomasza Strzelczyka. Nasz ulubiony kucharz podzielił się swoim sposobem na babę wielkanocną.

Babka wielkanocna Strzelczyka

Przepis Strzelczyka jest rzeczywiście niezwykły i rzadko spotykany. Najciekawszy jest jeden składnik, którego kucharz używa w przepisie. Jest to marcepan.

Ta plastyczna masa z migdałów i cukru to od wieków podstawa cukiernictwa. Można przygotować ją w domu, ale bez problemu daje się ją także kupić. Na co dzień w sklepach znajdziemy ją głównie w postaci cukierków, ale w sieci kupimy też cukierniczą masę marcepanową w blokach.

czekolada na babce
Fot. youtube.com/oddaszfartucha
Wyjmij z osłonki i zapiecz z tym składnikiem. Najlepsza biała kiełbasa na Wielkanoc

Babka z marcepanem

Ciasto Strzelczyka nie jest więc typową babką drożdżową. Mimo to, dobrze przygotowane jest lekkie i puszyste. Po wierzchu kucharz proponuje wykończyć je czekoladowym ganache, czyli czekoladą rozpuszczoną z masłem i śmietanką.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 200 g masła
  • 100 g mąki
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 250 g masła masła
  • 200 g marcepanu
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Kilka kropel olejku migdałowego
  • Kasza manna do wysmarowania formy
kąpiel wodna
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Babka na Wielkanoc

200 g masła w temperaturze pokojowej i cukier puder przekładamy do misy miksera. Mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Przyspieszamy, by ją napowietrzyć.

Na tarce o grubych okach ścieramy marcepan. Dodajemy go do dobrze ubitej masy maślanej. Powoli mieszamy, by się połączyły, i znów przyspieszamy miksowanie.

Do masła dodajemy jajka. Kiedy znów będzie jednolita, dosypujemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przyprawiamy cukrem waniliowym i aromatem migdałowym.

miksowanie ciasta
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Formę do babki wysmarowujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Wylewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 170 stopni, a następnie studzimy przez 20 minut przed wyjęciem z formy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy 25 g masła. Powoli dolewamy go niego śmietankę i ciągle mieszamy. Kiedy składniki będą podgrzane i dobrze połączone, dodajemy czekoladę w kawałkach i mieszamy, aż polewa połączy się w jednolitą masę, którą polewamy ciasto.

Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z niezwykłym dodatkiem i rosół z zamiennikiem makaronu.

babka z ganache
Fot. youtube.com/oddaszfartucha