Weź śledzie i zalej je miodem. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

Czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie, nie ma świąt bez marynowanego śledzia. Być może co rodzina, to szczególny sposób na przygotowanie tej potrawy. Warto wypróbować ten wariant.
Śledź w miodzie
Być może śledź na słodko to ostatnia kombinacja, która przyszłaby nam do głowy. Matjasy są w końcu od słonych po bardzo słone, a miód to skoncentrowana słodycz. Smaki te uważane są za zagorzałych przeciwników.
Jednak przy odpowiednim potraktowaniu składniki te potrafią doskonale się uzupełniać. Oto wiec przepis na śledzia w oleju, w którym kwasowość, ostrość i słodycz komponują się z tą najbardziej polską z ryb. Warto przygotować od razu dwie porcje.

Przepis na śledzia w oleju
Autorzy przepisy marynują cebulę w occie winnym. Jeśli chcemy otrzymać bardziej neutralną w smaku przekąskę, można zastąpić go cytryną, która w inny sposób przełamie słodycz miodu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 400 g filetów śledziowych
- 2 większe cebule
- 40 ml octu jabłkowego lub sok z ½ cytryny
- Sok z ½ cytryny
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 40 ml miodu
- ½ szklanki oleju roślinnego
- Sól, cukier

Marynowany śledź w miodzie i musztardzie
Cebulę przekrawamy na połówki i kroimy w dość grube pióra, według uznania. Posypujemy je solą i cukrem, polewamy octem lub sokiem z cytryny. Zalewamy wrzątkiem do przykrycia i odstawiamy na 10 minut.
Śledzie kroimy w paski o szerokości 3-4 centymetrów. By uniknąć żmudnego domywania deski do krojenia, można przykryć ją papierem kuchennym. Cebulę odcedzamy i wykładamy część na dno słoika lub półmiska. Na niej układamy parię śledzi.
Musztardę, miód i sok z cytryny łączymy w miseczce. Dodajemy olej i mieszamy do uzyskania ziarnistej emulsji. Zalewamy częścią pierwszą warstwę śledzi.
Czynności – cebula, śledź, marynata – powtarzamy do wykończenia składników. Śledzie odstawiamy do lodówki. Pierwsze efekty można odczuć po kilku godzinach. Pełnię smaku osiągną po 2-3 dniach.
Wypróbuj też przepis na kotlety mielone z niezwykłym składnikiem i sposób na podanie rosołu.






































