Smakosze.pl Przepisy Łączę ogórki kiszone z tanią rybą. To najlepsze smarowidło do chleba
Fot. Canva

Łączę ogórki kiszone z tanią rybą. To najlepsze smarowidło do chleba

2 marca 2025

Pasta z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym brzmi równie pysznie, co tanio i łatwo w przygotowaniu. I tak właśnie jest. To doskonała pozycja na śniadanie, do tego bardzo zdrowa i nietypowa w smaku.

Domowa pasta z makreli

Makrela wędzona to jeden z najpowszechniejszych gatunków ryby , jakie spotykamy w naszych sklepach. Warto sięgać po nią, bo o ile dość słabo idzie nam jedzenie ryb na obiady, o tyle śniadaniami i kolacjami możemy uzupełnić ten niedobór. A ryb jadamy wciąż za mało, częściowo pewnie ze strachu przed tym, czasem trudnym w obróbce, składnikiem.

Pasta z makreli zresztą cieszy się popularnością od dawna. W jednej postaci ma nawet swoją nazwę – awanturka . Samych postaci jest jednak więcej, a w połączeniu z ogórkiem kiszonym makrela ukazuje się w nowym obliczu.

dzwonka makreli

Nie żyje nastoletnia uczestniczka Masterchef. Policja przekazała tragiczne wieści

Pasta z makreli z ogórkiem kiszonym

Takie pasty przyrządzane są często z dodatkiem majonezu . My jednak używamy jogurtu, by nadmiar kalorii nie zniweczył tego, co uzyskujemy składnikami pasty. A zyskujemy dużo – od dobrych kwasów tłuszczowych i białka ryby po probiotyki zawarte w ogórkach kiszonych .

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 2 niezbyt duże ogórki kiszone
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały kubeczek gęstego jogurtu
  • Sól, pieprz

świeże makrele

Kanapki z pastą z makreli

Ogórki kiszone obieramy i przekrawamy na ćwiartki . Odkrawamy z nich gniazda nasienne. Pozostałą, zwartą część kroimy w drobną kosteczkę.

Makrelę dokładnie oddzielamy od ości. Przekładamy ją do miski. Rozdrabniamy, a następnie stopniowo dodajemy jogurt, jednocześnie mieszając.

makrela w wędzarni

Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i mieszamy. Dodajemy jogurt tak długo, aż osiągniemy pożądaną konsystencję . Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Odstawiamy na trochę do lodówki przed podaniem jako smarowidło do śniadania .

Wypróbuj też przepisy na tradycyjne flaki i sałatkę jarzynową Strzelczyka .

wędzona makrela

Jedyna szansa na niedzielne zakupy. Te placówki są dziś otwarte mimo zakazu handlu
Domowa chałwa jest hitem w moim domu. Już nie sięgam po kupną
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy