Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na flaczki dostałem od babci. W życiu lepszych nie jadłem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.03.2025 12:25

Ten przepis na flaczki dostałem od babci. W życiu lepszych nie jadłem

flaczki
Fot. Canva

Oto tradycyjny, klasyczny przepis na flaczki. Dobrze przyprawiona, taka zupa jest nie tylko pełna smaku, lecz także kalorii – dlatego jest pełnoprawnym daniem, a nie tylko obiadową przystawką.

Pyszne, chociaż nie z nazwy

Na myśl o tej zupie niektórym, nomen omen, wywracają się flaki. Jedzenie podrobów tak skrajnych jak krowie żołądki, może budzić kontrowersje. Jednak to, co kiedyś było oszczędnością, dziś wpisuje się w modę zero waste.

Zresztą zupa to chyba najlepszy sposób, by wykorzystać podroby. Oddają one maksimum smaku wywarowi. Jednocześnie same stają się miękkie, a intensywne przyprawienie maskuje pewne, nazwijmy to, smakowe niedoskonałości.

flaki w miseczce

Zrobiłem na próbę karkówkę z przepisu Heni. Ten patent to mistrzostwo

Pikantne flaki

Dlatego tradycyjnych przepisów na flaki nie warto przesadnie modernizować. Zajrzyjmy do tradycyjnych, babcinych zeszytów, a znajdziemy niezwykłe receptury. Oto jedna z nich.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg flaków wołowych
  • ½ kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebula
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Przyprawy: majeranek, imbir, gałka muszkatołowa, ostra papryka i kurkuma
  • Mąka i masło do zasmażki
  • Sól, pieprz

krowie żołądki

Domowe flaki

Flaki myjemy dokładnie i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 20 minut. Następnie wymieniamy wodę i znów gotujemy.

W osobnym garnku zagotowujemy zanurzonego w wodzie kurczaka. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera pokrojone w kostkę, a także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości kurczaka i wyciągamy mięso z wody.

żołądki w całości

Do wywaru dodajemy przecedzone flaki. Przyprawiamy do smaku. Na odrobinie masła podduszamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do flaków. 

Na patelni przygotowujemy zasmażkę z mąki i masła. Rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i również dodajemy do garnka z zupą. Pod koniec gotowania szczodrze doprawiamy majerankiem.

Wypróbuj też przepisy na doskonały domowy ser i pieczone ziemniaki.

flaki z koperkiem