Latem robię taką surówkę z młodej kapusty. Smakuje lepiej niż te z restauracji
Ta świetna surówka jest doskonałym dodatkiem do wszystkich letnich obiadów. W upały, kiedy głód nie doskwiera aż tak bardzo, jest idealnym składnikiem lekkich obiadów. Spieszmy się korzystać z sezonu na młodą kapustę.
Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta to prawdziwy sezonowy skarb. Jest miękka i nie wymaga większej obróbki, świetnie sprawdza się więc w surówkach , które dzięki niej są łagodniejsze w smaku . Wystarczy połączyć ją z kilkoma prostymi składnikami.
Żeby taka surówka rozwinęła pełnię swojego smaku, ważny jest sos, z którym ją połączymy. Doskonałym pomysłem jest oczywiście dressing typu winegret, który podkreśla lekkość takiej sałatki. Jednak proponujemy tu lekki sos jogurtowy, dzięki któremu surówka z młodej kapusty będzie aksamitna i wyrazista w smaku.
Młoda kapusta w sosie jogurtowym
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kulinarne przygody. Autorka proponuje tam sos majonezowo-jogurtowy. My przygotowujemy prostszy, a przede wszystkim lżejszy, wyłącznie na bazie jogurtu.
Składniki
- ½ małej główki młodej kapusty
- 1 marchewka
- ½ twardego jabłka
- 1 mały pęczek cebulki dymki (lub kawałek białej części pora)
- 1 mały pęczek koperku
- 3 łyżki gęstego jogurtu lub skyru
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy
- 15 ml soku z cytryny
- Sól, pieprz
Wiosenna surówka
Kapustę szatkujemy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o drobnych okach. Z dymki siekamy białą część i nasady szczypioru. Całość łączymy w misce.
W małej miseczce mieszamy jogurt, musztardę i sok z cytryny . Odstawiamy na kilka minut.
Do miski z surówką dodajemy posiekany koperek. Zalewamy sosem jogurtowym, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Surówkę próbujemy na smak i w razie potrzeby dodatkowo przyprawiamy . Może wymagać odrobiny cukru dla zbalansowania smaków. Surówkę podajemy do letnich obiadów z młodymi ziemniakami.
Wypróbuj też przepisy na gryczankę, którą jadają nasi piłkarze i babciną zupę szczawiową .