Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Sypię porządną szczyptę do klusek śląskich. Dzięki temu, mają piękny kolor
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.06.2024 16:44

Sypię porządną szczyptę do klusek śląskich. Dzięki temu, mają piękny kolor

kluski śląskie
Fot. Canva/robert6666

Jeśli lubisz kluski śląskie, to ten przepis jest dla ciebie. Dzięki niemu ta apetyczna potrawa zyska piękny kolor. Wystarczy porządna szczypta tej przyprawy i kluki śląskie są nie do poznania. Pyszne i o ciekawej barwie cieszą oko i smakują. 

Kluski śląskie zmieniają kolor

Kluski śląskie mają wielu wiernych zwolenników w całej Polsce. Jadamy je bez dodatków lub mięsem. Świetnie smakują z gulaszem, pieczonym schabem, ale też z grzybami i sosami. Są wyśmienite z kapustą i surówkami. 

Jednak ostatnio kluski śląskie przyrządzam inaczej niż zwykle. Dzięki tej przyprawie nabierają pięknego koloru i wyjątkowego smaku. Rodzina jest zachwycona nową odsłoną tradycyjnego dania. Wszystko dzięki kurkumie, która zmienia kolor klusek śląskich. 

kurkuma
Fot. Canva/Karl Solano
Tłum fanów czekał na Gessler pod lokalem w Rzeszowie. Gwiazda przyjechała skosztować słynnego kebaba

Jak zrobić kluski ślaskie z kurkumą?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie dania zacznij od dokładnego wyszorowania ziemniaków i ugotowania ich w łupinach. Ziemniaki zostaw do ostygnięcia, obierz i zmiel w maszynce do mięsa. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z kurkumą, dodaj sól i wbij jajka. Składniki połącz i wyrób z nich gładką masę.

Odcinaj kawałki, formuj kulki i je spłaszczaj. W każdej kulce rób palcem wgłębienie. Kluski śląskie gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię, to gotuj je jeszcze około 6 minut na wolnym ogniu. Wyjmuj łyżką cedzakową. 

Kluski śląskie nabierają koloru

Dzięki dodatkowi kurkumy kluski śląskie zmieniają barwę. Jest ona bardziej żółta, a potrawa zyskuje nieco nowego smaku. Takie kluski zjesz ze smakiem, a podać je możesz na wiele sposobów. Będą smakować z mięsem, sosami, grzybami, czy cebulką.

Polecam każdemu kluski śląskie z kurkumą. Odrobina tej przyprawy, a danie wygląda inaczej. Podaj je na rodzinny obiad i zaskocz swoich bliskich. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczne jarskie kotlety. Radziliśmy, jak ugotować zupę szparagową. 

kluski śląskie
Fot. Canva/joannawnuk

Źródło: doradcasmaku.pl