Sypię porządną szczyptę do klusek śląskich. Dzięki temu, mają piękny kolor
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/1920/kluski_slaskie_875361a195.jpg)
Jeśli lubisz kluski śląskie, to ten przepis jest dla ciebie. Dzięki niemu ta apetyczna potrawa zyska piękny kolor. Wystarczy porządna szczypta tej przyprawy i kluki śląskie są nie do poznania. Pyszne i o ciekawej barwie cieszą oko i smakują.
Kluski śląskie zmieniają kolor
Kluski śląskie mają wielu wiernych zwolenników w całej Polsce. Jadamy je bez dodatków lub mięsem. Świetnie smakują z gulaszem, pieczonym schabem, ale też z grzybami i sosami. Są wyśmienite z kapustą i surówkami.
Jednak ostatnio kluski śląskie przyrządzam inaczej niż zwykle. Dzięki tej przyprawie nabierają pięknego koloru i wyjątkowego smaku. Rodzina jest zachwycona nową odsłoną tradycyjnego dania. Wszystko dzięki kurkumie, która zmienia kolor klusek śląskich.
![kurkuma](https://images.iberion.media/images/origin/kurkuma_11eead6270.jpg)
Jak zrobić kluski ślaskie z kurkumą?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- sól
- 2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie dania zacznij od dokładnego wyszorowania ziemniaków i ugotowania ich w łupinach. Ziemniaki zostaw do ostygnięcia, obierz i zmiel w maszynce do mięsa. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z kurkumą, dodaj sól i wbij jajka. Składniki połącz i wyrób z nich gładką masę.
Odcinaj kawałki, formuj kulki i je spłaszczaj. W każdej kulce rób palcem wgłębienie. Kluski śląskie gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię, to gotuj je jeszcze około 6 minut na wolnym ogniu. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Kluski śląskie nabierają koloru
Dzięki dodatkowi kurkumy kluski śląskie zmieniają barwę. Jest ona bardziej żółta, a potrawa zyskuje nieco nowego smaku. Takie kluski zjesz ze smakiem, a podać je możesz na wiele sposobów. Będą smakować z mięsem, sosami, grzybami, czy cebulką.
Polecam każdemu kluski śląskie z kurkumą. Odrobina tej przyprawy, a danie wygląda inaczej. Podaj je na rodzinny obiad i zaskocz swoich bliskich. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczne jarskie kotlety. Radziliśmy, jak ugotować zupę szparagową.
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_slaskie_592bcdf8ab.jpg)
Źródło: doradcasmaku.pl
![zupa kalafiorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_kalafiorowa_5ba9e797fd.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_48b1998ffa.jpg)
![kotlety gyros](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_gyros_de33fa9c93.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![pomysł na niedzielny obiad](https://images.iberion.media/images/origin/pomysl_na_niedzielny_obiad_11088590a2.jpg)
![skórka arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/skorka_arbuza_6c44dc05ae.jpg)
![mięso mielone](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_63fbd0ec7c.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_838153949b.jpg)
![klopsiki](https://images.iberion.media/images/origin/klopsiki_d726dea3f5.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![obiad z mięsa mielonego](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_d48868bad3.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_na_kotlety_mielone_36ff0bb65a.jpg)
![mizeria](https://images.iberion.media/images/origin/mizeria_2849c2c606.jpg)
![zalewanie gołąbków sosem](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_36d3fd0164.jpg)
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/bob_aec7371870.jpg)
![szuflada kuchenna i koper](https://images.iberion.media/images/origin/koper_bb0094fd74.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/67wy_YJJJD_Cmopl_H9_UT_Zr_Rz_Projekt_bez_tytulu_8_dd529dd757.jpg)
![łyżki](https://images.iberion.media/images/origin/lyzki_2445309b87.jpg)
![mrożone jagody](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_0d2ff0015e.jpg)
![ryba z frytkami](https://images.iberion.media/images/origin/smazalnia1_d3331dc39e.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie_cbee3983aa.jpg)
![brudna kuchenka](https://images.iberion.media/images/origin/brudna_kuchenka_8a106f4b50.jpg)
![dżemy](https://images.iberion.media/images/origin/dzemy_3671689a88.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![Sałata łodygowa](https://images.iberion.media/images/origin/Salata_1547267d3b.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![Zucchiolo](https://images.iberion.media/images/origin/Zucchiolo_74b7a0b857.jpg)
![Sola ryba](https://images.iberion.media/images/origin/Sola_ryba_4001a09abc.jpg)
![Koperek](https://images.iberion.media/images/origin/Koper_aa4087a77a.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)