Taką zupę szczawiową robiła moja babcia. Dorzucała składnik, który zaskoczy każdego
Zupa szczawiowa to smak mojego dzieciństwa. Babcia gotowała ją najlepiej i dodawała do zupy składnik, który gwarantował ten niezapomniany smak. Polecam każdemu przepis na zupę szczawiową jak za dawnych lat.
Zupa szczawiowa z wyjątkowym dodatkiem
Lubisz zupę szczawiową? Ja ją uwielbiam i często sięgam po recepturę mojej babci. Seniorka gotowała ją już, gdy byłam dzieckiem i ten smak właśnie z dzieciństwem mi się kojarzy. Kwaskowata zupa o intensywnym kolorze swój smak zawdzięczała też pewnemu dodatkowi.
Babcia oprócz szczawiu do garnka dorzucała pokrzywę. Dzięki niej zupa miała to coś. Ugotuj to danie na obiad i ciesz się wyjątkowym smakiem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kobieta z zachodu. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Zamiast kupować szynkę, robię ją sama w domu. Jest idealnie soczysta dzięki 1 czynnościJak ugotować zupę szczawiową z pokrzywą?
Składniki:
- pęczek szczawiu
- pęczek pokrzyw
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1 por
- 1 żeberko wędzone
- 1 pietruszka
- 6 ziemniaków
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- lubczyk
- natka pietruszki
- koperek
- 1 szklanka słodkiej śmietany
Przygotowanie zupy zacznij od wlania zimnej wody do garnka, włóż mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Dołóż też pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków) i wstaw do gotowania.
Zajmij się szczawiem, wytnij łodygi i drobno pokrój listki. Podobnie zrób z pokrzywą. Użyj młodej rośliny, bo starsza jest gorzka i nie nadaje się do zupy.
Gdy mięso będzie już miękkie, to dołóż ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Dopiero potem dodaj szczaw z pokrzywą. Ważne, by nie dodać najpierw szczawiu, bo wytworzy on kwas i przez to ziemniaki będą się długo gotować.
Zupa szczawiowa na rodzinny obiad
Dosyp sól, pieprz i dopiero teraz dołóż iście szczawiu i pokrzywę oraz lubczyk. Zupę zabiel słodką śmietaną, która zneutralizuje kwasowość zupy. Na sam koniec dodaj natkę pietruszki i koperek. Wszystko wymieszaj i zostaw na 10 minut, by smaki się połączyły.
Po tym czasie zupę od razu podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Zupę można zrobić też na białej kiełbasie. Polecam każdemu przepis na tę pyszną i szybką w przygotowaniu zupę. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić roladki najlepsze na mecz Biało-Czerwonych. Podawaliśmy przepis na ciasto bez pieczenia z przepisu Heni Foks.
Źródło: YouTube/kobietazzachodu8037
Zdjęcia: screen YouTube/kobietazzachodu8037