Taką zupę szczawiową robiła moja babcia. Dorzucała składnik, który zaskoczy każdego
![zupa szczawiowa](https://images.iberion.media/images/1920/zupa_szczawiowa_bda7b29885.jpg)
Zupa szczawiowa to smak mojego dzieciństwa. Babcia gotowała ją najlepiej i dodawała do zupy składnik, który gwarantował ten niezapomniany smak. Polecam każdemu przepis na zupę szczawiową jak za dawnych lat.
Zupa szczawiowa z wyjątkowym dodatkiem
Lubisz zupę szczawiową? Ja ją uwielbiam i często sięgam po recepturę mojej babci. Seniorka gotowała ją już, gdy byłam dzieckiem i ten smak właśnie z dzieciństwem mi się kojarzy. Kwaskowata zupa o intensywnym kolorze swój smak zawdzięczała też pewnemu dodatkowi.
Babcia oprócz szczawiu do garnka dorzucała pokrzywę. Dzięki niej zupa miała to coś. Ugotuj to danie na obiad i ciesz się wyjątkowym smakiem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kobieta z zachodu. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
![pokrzywa.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/pokrzywa_a220b9fa02.jpg)
Jak ugotować zupę szczawiową z pokrzywą?
Składniki:
- pęczek szczawiu
- pęczek pokrzyw
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1 por
- 1 żeberko wędzone
- 1 pietruszka
- 6 ziemniaków
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- lubczyk
- natka pietruszki
- koperek
- 1 szklanka słodkiej śmietany
Przygotowanie zupy zacznij od wlania zimnej wody do garnka, włóż mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Dołóż też pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków) i wstaw do gotowania.
Zajmij się szczawiem, wytnij łodygi i drobno pokrój listki. Podobnie zrób z pokrzywą. Użyj młodej rośliny, bo starsza jest gorzka i nie nadaje się do zupy.
Gdy mięso będzie już miękkie, to dołóż ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Dopiero potem dodaj szczaw z pokrzywą. Ważne, by nie dodać najpierw szczawiu, bo wytworzy on kwas i przez to ziemniaki będą się długo gotować.
Zupa szczawiowa na rodzinny obiad
Dosyp sól, pieprz i dopiero teraz dołóż iście szczawiu i pokrzywę oraz lubczyk. Zupę zabiel słodką śmietaną, która zneutralizuje kwasowość zupy. Na sam koniec dodaj natkę pietruszki i koperek. Wszystko wymieszaj i zostaw na 10 minut, by smaki się połączyły.
Po tym czasie zupę od razu podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Zupę można zrobić też na białej kiełbasie. Polecam każdemu przepis na tę pyszną i szybką w przygotowaniu zupę. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić roladki najlepsze na mecz Biało-Czerwonych. Podawaliśmy przepis na ciasto bez pieczenia z przepisu Heni Foks.
![zupa szczawiowa.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_szczawiowa_24346d3505.jpg)
Źródło: YouTube/kobietazzachodu8037
Zdjęcia: screen YouTube/kobietazzachodu8037
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![zupa ogórkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_ogorkowa_e5b7a60f9e.jpg)
![syrop](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_77a6d79875.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![jajecznica z boczkiem w cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/strzelczyk_3f5659c89d.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![płatki owsiane z jogurtem](https://images.iberion.media/images/origin/IMG_5100_1_9c458437e3.jpeg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![sernik n zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_c1e5871c92.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![wiszące udka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszace_udka_12225c951d.jpg)
![kluski na parze](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_na_parze_0eebe85995.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_fran_4bf45ce8c5.jpg)
![zupa koperkowa](https://images.iberion.media/images/origin/staramch_74583dd1ea.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_48b1998ffa.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![Mleko i ogórki - czy to dobre połączenie](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_b11ccbb163.png)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![Historia kuchni polskiej TVP](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_19_T095016_973_36d42c063d.jpg)