Moja babcia co niedzielę robi schabowe po lubelsku. Drobny szczegół sprawia, że są lepsze od tradycyjnych
O schabowych po lubelsku mówi się, że należą do podstawowych dań regionalnej kuchni. Są lżejsze i mają nietypowy posmak dzięki szczególnemu sposobowi panierowania. Sekretem jest jeden składnik.
Schabowe po lubelsku
Wszystkim, którym przejadają się od czasu do czasu tradycyjne kotlety schabowe, warto polecić ich lubelski wariant. Kotlety takie w pełni zasługują na swoją nazwę – są to rozbite plastry wieprzowego schabu. Są jednak zupełnie inne od tradycyjnych.
O ile cała Polska panieruje kotlety w bułce tartej, o tyle Lubelszczyzna proponuje zupełnie inną drogę. Kotlety takie panierowane są jedynie w mące, za to nie byle jakiej. Na lubelskim Polesiu zachował się zwyczaj panierowania kotletów w mące gryczanej.
Tłum fanów czekał na Gessler pod lokalem w Rzeszowie. Gwiazda przyjechała skosztować słynnego kebabaKotlety schabowe w mące gryczanej
Mąka gryczana to po prostu mąka ze zmielonych ziaren gryki. Jest szarobrązowa w kolorze, a w składzie nie ma glutenu, co jest jej przewagą nad zwykłymi mąkami pszennymi. Można kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością. Oczywiście mąkę taką można w tym przepisie zastąpić pszenną, warto jednak choć spróbować przepisu na prawdziwe schabowe po lubelsku.
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- 3 jajka
- Mąka do panierowania
- Sól, pieprz
- Masło klarowane do smażenia
Przepis na schabowe po lubelsku
Schab czyścimy z błonek i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy z nich przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy młotkiem – nie za cienko, by mięso nie traciło soków podczas smażenia. Kotlety oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka, a na płaski wysypujemy mąkę. Każdy kotlet zanurzamy w jajku i obtaczamy w mące gryczanej, a następnie układamy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Smażymy z obu stron, aż kotlety będą rumiane.
Wypróbuj też przepisy na domową szynkę i zupę szczawiową.