Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku
Chcesz osłodzić sobie życie? Może upieczesz z nami łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym? Obiecujemy, że nie skończysz na jednym kawałku. Smak tego duetu wciąga bowiem nie tylko łasuchów. Sprawdź więc, czy masz w swoich zapasach słoiczek dżemu i do dzieła.
Ciasto czekoladowe znacie pewnie w nie jednej odsłonie. Popularny jest murzynek, a także Brownie, ale przepisów na to lubiane ciasto jest naprawdę wiele. Jeśli jednak chcecie otrzymać ciasto o dość lekkiej konsystencji i przyjemnej wilgotności, dodajcie do niego dżem. Jaki? Najlepiej wiśniowy, bo jego wyrazisty smak doskonale komponuje się z czekoladą.
Przepis na ciasto czekoladowe z dżemem
Składniki:
-
10 dag masła
-
ok. 20 dag drobnego cukru
-
4 jajka
-
1 słoik dżemu wiśniowego
-
1 szklanka mleka
-
1/2 szklanki oleju
-
60 dag mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
3 łyżki ciemnego kakao
Na polewę:
-
5 dag masła
-
1/2 szklanki drobnego cukru
-
6-7 łyżek mleka
-
3 łyżki ciemnego kakao
Ciasto czekoladowe — krok po kroku
Masło doprowadź do temperatury pokojowej, zmiksuj je z cukrem. Dalej miksuj, dodając kolejno po jednym żółtku. Na końcu dodaj dżem i całość połącz.
Do ciasta dodaj też mleko i olej, a także mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość krótko zmiksuj.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50 minut.
W rondelku umieść składniki polewy i podgrzewaj je na niedużym ogniu, często mieszając. Gorącą polewą posmaruj przestudzone ciasto.
Po więcej inspiracji na czekoladowe smakołyki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. przepis na czekoladowe Brownie , a także na ekspresowe ciasto czekoladowe .
Źródło zdjęcia: canva/Petroos Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby
-
Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce
-
Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista
Źródło: gotujebolubie