Smakosze.pl Przepisy Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku
canva/Irina_Meliukh

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

18 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Chcesz osłodzić sobie życie? Może upieczesz z nami łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym? Obiecujemy, że nie skończysz na jednym kawałku. Smak tego duetu wciąga bowiem nie tylko łasuchów. Sprawdź więc, czy masz w swoich zapasach słoiczek dżemu i do dzieła.

Ciasto czekoladowe znacie pewnie w nie jednej odsłonie. Popularny jest murzynek, a także Brownie, ale przepisów na to lubiane ciasto jest naprawdę wiele. Jeśli jednak chcecie otrzymać ciasto o dość lekkiej konsystencji i przyjemnej wilgotności, dodajcie do niego dżem. Jaki? Najlepiej wiśniowy, bo jego wyrazisty smak doskonale komponuje się z czekoladą.

Przepis na ciasto czekoladowe z dżemem

Składniki:

  • 10 dag masła

  • ok. 20 dag drobnego cukru

  • 4 jajka

  • 1 słoik dżemu wiśniowego

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki oleju

  • 60 dag mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki ciemnego kakao

Na polewę:

  • 5 dag masła

  • 1/2 szklanki drobnego cukru

  • 6-7 łyżek mleka

  • 3 łyżki ciemnego kakao

Ciasto czekoladowe — krok po kroku

Masło doprowadź do temperatury pokojowej, zmiksuj je z cukrem. Dalej miksuj, dodając kolejno po jednym żółtku. Na końcu dodaj dżem i całość połącz.

Do ciasta dodaj też mleko i olej, a także mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość krótko zmiksuj.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50 minut.

W rondelku umieść składniki polewy i podgrzewaj je na niedużym ogniu, często mieszając. Gorącą polewą posmaruj przestudzone ciasto.

Po więcej inspiracji na czekoladowe smakołyki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. przepis na czekoladowe Brownie , a także na ekspresowe ciasto czekoladowe .

dżem wiśniowy
dżem wiśniowy

Źródło zdjęcia: canva/Petroos Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujebolubie

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy