Jak zrobić soczyste ciasto czekoladowe Brownie? Mamy najlepszy przepis
Wiecie, jak zrobić soczyste ciasto czekoladowe Brownie? Mamy na nie najlepszy przepis. Przygotowany według niego deser wyjdzie apetycznie wilgotny i mocno czekoladowy. Tajemnicą tej receptury są specyficzne dodatki, które podgrzewamy razem w kąpieli wodnej.
Ciasto Brownie to niezwykłe ciasto czekoladowe, które charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem i dużą wilgotnością. Dzięki temu wprost rozpływa się w ustach. Czemu zawdzięcza takie właściwości? Zwykle dodatkom i odpowiedniemu ich przygotowaniu.
Jak zrobić soczyste ciasto czekoladowe Brownie?
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
150 g masła
1 szklanka mleka
mały kieliszek rumu
6 jajek
200 g cukru
3 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka mąki
polewa czekoladowa
Przygotowanie Brownie
Czekoladę połam na kawałki, umieść w rondelku razem z masłem, mlekiem i rumem. Podgrzewaj, mieszając, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Przestudź je.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej kakao, wymieszaj. Mieszając, dodawaj do masy jajecznej stopniowo masę czekoladową.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piecz je ok. 50 minut w 160 st. C przy ogrzewaniu góra-dół.
Ciasto wyjmij z piekarnika, wystudź. Posmaruj polewą czekoladową, dobrze schłodź.
Wskazówka:
Pod koniec pieczenia, wbij w ciasto wykałaczkę, by przekonać się, czy jest już upieczone. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy, ciasto jest gotowe. Jeśli będzie pokryty ciastem, Brownie trzeba jeszcze piec kilka minut.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ciasto czekoladowe z dwóch składników, a także na błyskawiczne ciasto czekoladowe z kubka.
Źródło zdjęcia: canva/LouisHiemstra Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste? Mamy niezawodną sztuczkę
Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem. Pomysł na niedrogi i pyszny obiad
Źródło: domowe-wypieki