Smakosze.pl
brownie

canva/cristalsimon

Jak zrobić soczyste ciasto czekoladowe Brownie? Mamy najlepszy przepis

3 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Wiecie, jak zrobić soczyste ciasto czekoladowe Brownie? Mamy na nie najlepszy przepis. Przygotowany według niego deser wyjdzie apetycznie wilgotny i mocno czekoladowy. Tajemnicą tej receptury są specyficzne dodatki, które podgrzewamy razem w kąpieli wodnej.

Ciasto Brownie to niezwykłe ciasto czekoladowe, które charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem i dużą wilgotnością. Dzięki temu wprost rozpływa się w ustach. Czemu zawdzięcza takie właściwości? Zwykle dodatkom i odpowiedniemu ich przygotowaniu.

placki

Proste placki z kalafiora - delikatne i przepyszne. Konkurencja dla klasycznych placków ziemniaczanych

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić soczyste ciasto czekoladowe Brownie?

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady

  • 150 g masła

  • 1 szklanka mleka

  • mały kieliszek rumu

  • 6 jajek

  • 200 g cukru

  • 3 łyżki ciemnego kakao

  • 1 szklanka mąki

  • polewa czekoladowa

Przygotowanie Brownie

Czekoladę połam na kawałki, umieść w rondelku razem z masłem, mlekiem i rumem. Podgrzewaj, mieszając, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Przestudź je.

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej kakao, wymieszaj. Mieszając, dodawaj do masy jajecznej stopniowo masę czekoladową.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piecz je ok. 50 minut w 160 st. C przy ogrzewaniu góra-dół.

Ciasto wyjmij z piekarnika, wystudź. Posmaruj polewą czekoladową, dobrze schłodź.

Wskazówka:

Pod koniec pieczenia, wbij w ciasto wykałaczkę, by przekonać się, czy jest już upieczone. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy, ciasto jest gotowe. Jeśli będzie pokryty ciastem, Brownie trzeba jeszcze piec kilka minut.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ciasto czekoladowe z dwóch składników, a także na błyskawiczne ciasto czekoladowe z kubka.

masa czekoladowa

masa czekoladowa

Źródło zdjęcia: canva/LouisHiemstra


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >