Smakosze.pl
Soczyste ciasto czekoladowe w 10 minut

canva/HeikeRau

Ekspresowe ciasto czekoladowe - 10 minut i gotowe. Zdradzamy najszybszy przepis

3 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ciasto czekoladowe jest jednym z tych deserów, którym bardzo trudno się oprzeć. Na szczęście jego przygotowanie będzie możliwe w zaledwie 10 minut. Tyle czasu zajmie zmiksowanie składników. Potem wystarczy tylko nieco cierpliwości, a cieszyć będziemy się niezwykle smakowitym wypiekiem. Deser będzie bajecznie wilgotny dzięki dodatkowi w postaci kilku łyżek powideł.

Ciasto czekoladowe z dzisiejszego przepisu będzie idealne jako poczęstunek dla gości, którzy późno się zapowiedzieli. Równie smaczny, jak kultowy sernik Izaura czy brownie wypiek każdy będzie w stanie przygotować. Koniecznie spróbujcie — nie raz jeszcze do niego wrócicie.

Wyborna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą

Wyborna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą. Tani obiad dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto:

  • 1 jajo

  • 2 łyżki kakao

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 szklanka mleka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki oleju rzepakowego

  • 4 czubate łyżki powideł śliwkowych

  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki dodatkowe:

  • 100 g mlecznej czekolady

  • wiórki czekoladowe (opcjonalnie)

  • posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jajko wbijamy do misy miksera. Następnie wsypujemy cukier i ubijamy z cukrem. Wlewamy olej, wsypujemy kakao oraz sodę oczyszczoną.

Starannie mieszamy, a następnie dodajemy powidła śliwkowe, to dzięki nim wypiek będzie bajecznie wilgotny. Na koniec dodajemy mleko i wsypujemy mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

Pieczemy przez 45 minut. Gdy patyczek będzie suchy, piekarnik wyłączmy, a ciasto studzimy. Wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Możemy go dodatkowo posypać wiórkami czekoladowymi lub orzechami. Smacznego.

Ciasto czekoladowe będzie idealne do kawy

Ciasto czekoladowe będzie idealne do kawy

Źródło zdjęcia: canva/photosimysia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >