Łatwy przepis na pyszne oponki serowe
Tradycyjne oponki z białym serem to pyszny smakołyk, któremu nie może się oprzeć już kolejne pokolenie Polaków. Lekkie, pulchne i słodkie placuszki to wręcz wymarzony pomysł na deser! Zdradzamy, krok po kroku jak je zrobić.
Oponki z białym serem to pulchne placuszki, które z pewnością zachwycą swoim smakiem niejednego smakosza. Podajemy jeden z najlepszych przepisów na ten niezapomniany deser. Z pewnością ucieszy on zarówno tych najstarszych, jak i najmłodszych członków rodziny.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na oponki z białym serem
Składniki:
-
500 g sera białego półtłustego
-
500 g mąki pszennej
-
100 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego
-
4 żółtka
-
1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka octu
-
250 ml kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
-
tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
-
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Przeciśnij ser przez praskę. Wsyp mąkę na blat, dodaj do niej ser, cukry, ocet oraz śmietanę. Zagnieć ciasto, oprósz je mąką i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1 cm.
Z ciasta wykrawaj szklanką kółka, następnie na środku wykrój małą dziurkę np. za pomocą zakrętki. Kulki powstałe po wycięciu można ponownie zagnieść.
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz. Smaż oponki z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki ułóż na papierowych ręcznikach, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe oponki posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziesz wiele innych ciekawych pomysłów na pyszne desery m.in. szarlotkę siostry Anastazji oraz puszyste racuchy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: domowe-wypieki