Łatwy przepis na łazanki z kapustą i grzybami. Najlepsze wigilijne danie z patelni
Łazanki z kapustą i grzybami z pewnością pojawią się na niejednym wigilijnym stole. Pyszne i aromatyczne danie można przygotować również na patelni. Wystarczy wcześniej ugotować makaron i zmiękczyć grzyby. Spróbujecie?
Pyszne łazanki z dodatkiem kapusty kiszonej i grzybów zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarczy, że wcześniej namoczycie grzyby i ugotujecie makaron. Danie łatwo też zrobicie, jeśli macie w planach przygotowanie kapusty z grzybami.
Mając jednak te dwa produktu ugotowane, wystarczy już tylko przesmażyć wszystko razem z kapustą i można zajadać. Efekt będzie tak dobry, jak na zdjęciu z kanału Menu Dorotki, gdzie znajdziecie podobny przepis. Bliscy zachwycą się tym daniem.
Przepis na wyborne łazanki z kapustą i grzybami
Składniki:
-
50 g suszonych grzybów
-
500 g kapusty kiszonej
-
250 g makaronu łazanki
-
sól i pieprz do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
-
woda
Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Przepis jest bardzo prosty
Przygotowanie dania zaczynamy na kilkanaście godzin przed planowanym podaniem. Wtedy zalewamy suszone grzyby ciepłą wodą i odstawiamy, by zmiękły. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie.
W międzyczasie gotujemy również łazanki według instrukcji na opakowaniu. Kapustę kiszoną odsączamy z zalewy, szatkujemy i podsmażamy na patelni, podlewając ją wodą z gotowania grzybów.
Gdy znacznie zmięknie, dodajemy pokrojone grzyby i całość dusimy ok. 10 minut. Potem dodajemy łazanki i mieszając, smażymy jeszcze 5 minut .
Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na inne wigilijne przysmaki. Polecamy słodką wersję pierogów z dodatkiem maku . Być może też skusi Was nietypowy bigos z suszoną morelą .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak dobrze doprawić wigilijny barszcz? Pieprz i sól nie wystarczą
-
Robisz śledzie z cebulą? Dorzuć jeszcze 2 składniki, a otrzymasz prawdziwy rarytas
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama