Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, co Ładocha wrzuca do bigosu. Starsze pokolenie byłoby zaskoczone

Niebywałe, co Ładocha wrzuca do bigosu. Starsze pokolenie byłoby zaskoczone

Co zrobić z gorzkim bigosem? Jak go uratować?
canva/Yana Gayvoronskaya

Bigos jest pełnym smaku, sycącym daniem z kapusty. Daria Ładocha proponuje nietuzinkową wersję bezmięsną z dodatkiem suszonych owoców i orientalnych przypraw. Przygotowanie jest proste, a smak rarytasu zachwyca. Warto spróbować — nowa odsłona zaskoczy amatorów klasyki, ale z pewnością się spodoba.

Dobry bigos składa się z kapusty, grzybów i ulubionych dodatków. Daria Ładocha zamiast mięs wrzuca do niego przysmaki, które nadają potrawie głębokiego i wyrazistego smaku m.in. imbir, suszone pomidory i morele, słodką żurawinę oraz całą gamę przyjemnie pachnących przypraw. Danie — choć nietypowe — jest obłędnie pyszne.

Przepis na pyszny bigos Darii Ładochy

Składniki:

  • pół litra warzywnego bulionu

  • pół kilogramy kapusty kiszonej

  • 50 g suszonych grzybów

  • 2 średnie cebule czerwone

  • 1 średnie jabłko

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cm kawałek imbiru

  • 5 suszonych morel

  • 3 łyżki suszonej żurawiny

  • 5 suszonych pomidorów z zalewy

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry

  • szczypta kuminu

  • szczypta kurkumy

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz cytrynowy w ilości do smaku

Jak przyrządzić smakowity bigos? Daria Ładocha proponuje recepturę z nietypowymi składnikami

Grzyby umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Odstawiamy je na godzinę. Cebulę obieramy i siekamy. Analogicznie postępujemy z czosnkiem, krojąc go w plasterki. Imbir pozbawiamy skórki, po czym ścieramy go na tarce o niewielkich oczkach.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim rozdrobniony imbir, a po chwili wrzucamy kumin oraz curry w proszku. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy na niezbyt dużym ogniu, aż się zeszklą.

Jabłko myjemy i kroimy je w większą kostkę. Pomidory suszone z zalewy rozdrabniamy. Oba składniki wrzucamy do garnka wraz z namoczonymi grzybami, po czym wlewamy sos sojowy. Kiszoną kapustę płuczemy pod bieżącą wodą.

Starannie odsączamy ją i siekamy, a następnie wkładamy do garnka. Morele suszone kroimy na paseczki i również dodajemy do potrawy. Wrzucamy także żurawinę. Całość gotujemy jeszcze przez 2 minuty, mieszając. Wlewamy bulion.

Dodajemy pozostałe przyprawy, czyli liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, gałkę muszkatołową, słodką paprykę oraz sól i pieprz ziołowy. Bigos dusimy na niewielkim ogniu około 60 minut, czyli do czasu, aż kapusta będzie miękka. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na bigos. Polecamy pełen smaku staropolski przysmak Magdy Gessler z kilkoma rodzajami mięs. Być może spodoba wam się też sycąca i szybka w przygotowaniu wersja z cukinią.

Dobry bigos skusi niejednego smakosza
canva/mikafotostok

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla